SIF Oltenia deţine 6,58% din capitalul instituţiei de credit, înainte de majorare, fiind singura dintre cele cinci SIF-uri care nu a vândut acţiunile BCR în cadrul acordului semnat cu Erste în septembrie 2011 de cele cinci SIF-uri cu grupul austriac.
Participaţia SIF Oltenia ar urma să scadă la aproximativ 6,3%.
Dacă SIF Oltenia ar fi vrut să participe la operaţiunea de majorare, aportul în numerar s-ar fi ridicat la aproape 33 milioane lei.
Acţionarii BCR au aprobat pe 3 decembrie majorarea de capital şi modificarea statutului, astfel încât executivul instituţiei de credit să poată decide desfiinţarea de unităţi fără aprobarea Consiliului de Supraveghere.
Pentru majorarea capitalului, banca intenţiona să emită 770,76 milioane de acţiuni noi cu valoarea nominală de 0,1 lei pe titlu şi care vor putea fi cumpărate la preţul de 0,65 lei/acţiune, din care 0,1 lei reprezintă valoarea nominală, iar 0,55 lei prima de emisiune.
Astfel, capitalul social ar fi putut creşte cu 77 milioane lei (17 milioane euro), de la 1,55 miliarde lei la 1,63 miliarde lei, iar restul sumei atrase, de 424 milioane lei, va rămâne la dispoziţia băncii.
Totodată, acţionarii au aprobat propunerea Comitetului Executiv de a putea decide asupra desfiinţării de sucursale sau agenţii fără aprobarea Consiliului de Supraveghere.
Preşedintele băncii, Tomas Spurny, a declarat luni că BCR va disponibiliza la nivel de grup 1.600 de salariaţi în următoarele 12-18 luni, reprezentând 17,5% din totalul angajaţilor, pentru a reaşeza modelul la noile realităţi economice, dar va continua creşterea prin stimularea tranzacţiilor bancare şi concentrarea pe lei.
Astfel, vor fi închise peste 60 de sucursale neprofitabile, iar numărul salariaţilor va scădea de la 9.100 la 7.500.
Principalele activtăţi ale grupului BCR sunt derulate de bancă. Grupul mai este prezent în România prin BCR Leasing, BCR Banca pentru Locuinţe, BCR Pensii, BCR Chişinău şi BCR Partener Mobil.
BCR este controlată în proporţie de 93,26% de către EGB Ceps Holding GmbH, deţinută la rândul său integral de Erste Group Bank Austria.
În trimestrul al treilea al acestui an, BCR şi-a menţinut poziţia de lider pe piaţa bancară locală, cu o cotă de piaţă de circa 20% după active, în pofida unui uşor declin al volumului activelor grupului BCR cu 0,5% (reprezentând 375,4 milioane lei) faţă de începutul anului până la 76,37 miliarde lei (16,82 miliarde euro).
Activul net al SIF Oltenia a scăzut cu 1,7% în noiembrie, de la 1,463 miliarde lei la 1,438 miliarde lei. Societatea este singura SIF care este încă pe plus la nivelul activului net raportat la nivelul de anul trecut, în principal deoarece nu a vândut către Erste acţiunile BCR pe care le deţine. Astfel, activul net este cu 1,56% peste nivelul din decembrie 2011, de 1,416 miliarde lei.
Profitul SIF Oltenia a avansat în luna octombrie cu 6,6 milioane lei, de la 61,7 milioane lei, la 68,3 milioane lei (15,3 milioane euro).