SIF-urile scapă de companiile fără șanse de supravieţuire la Bursă
Cel mai probabil, Chimpex Constanţa (simbol bursier CHEM) va fi scoasă de la tranzacţionare de pe piaţa Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) de către acţionarul majoritar, Azomureş Târgu Mureş, în urma ofertei publice de preluare obligatorie încheiată ieri.
O ofertă similară a întreprins însăşi compania care a preluat recent Azomureş (AZO), Ameropa. Aceasta, prin Pelican Fertilizers Gmbh, a ajuns la o deţinere de peste 96%, ceea ce o îndreptăţeşte să înceapă demersurile de delistare de la bursă.
Nici Ameropa şi nici Pelican Fertilizers Gmbh nu sunt companii listate la vreo bursă, ceea ce înseamnă că politica patronilor lor nu este specifică unor societăţi deschide publicului investitor.
Chimpex valorează în acest moment peste 110 milioane de lei la BVB. SIF Transilvania (SIF3) deţinea un pachet mai mic de 5% la Chimpex.
Lactida Craiova (LACU) are un alt tip de poveste. Nu valorează decât 1,5 milioane de lei, conform chiar cotaţiei tranzacţiei prin care SIF Oltenia (SIF5) şi-a lichidat participaţia de peste 13%. A fost de altfel singura tranzacţie din ultimele 12 luni.
Lactida este o afacere mică locală a foştilor moguli ai SIF Oltenia. Pe de altă parte era înregistrată pe piaţa Rasdaq, care se va desfiinţa, iar Lactida nu are absolut nici o şansă de a promova pe piaţa reglementată a BVB.
Societăţile de investiţii financiare (SIF) au început să-şi cureţe mai vizibil portofoliile de companiile care nu au şanse de creştere la bursă, sub presiunea propriilor acţionari.
Fondurile de investiţii străine şi româneşti cer dividende tot mai mari, îngustând marja de administrare a portofoliului.
SIF-urile au nevoie de cash pentru dividende, dar şi pentru noi investiţii, fără de care îşi văd viitorul pericilitat, în caz că, sub presiunea menţionată vor trece şi la vânzarea activelor imoportante.
În cazul societăţii de investiţii numită Fondul Proprietatea (FP) fondurile străine de investiţii forţează chiar vânzarea pe bucăţi a activelor acestuia şi distribuirea veniturilor sub formă de dividende speciale.