SIF2 îşi riscă un sfert din avere pe Banca Transilvania. Ciorcilă este în CA la SIF şi preşedinte la bancă

Una dintre cele două SIF-uri cu profituri record de peste 200 de milioane de lei, SIF Moldova (SIF2), îşi păstrează mai mult de un sfert din avere în acţiuni ale Băncii Transilvania (TLV). Oficialii SIF Moldova (SIF2) spun că plasamentul prioritar în acţiunile TLV nu are nimic de a face cu faptul că Horia Ciorcilă, preşedintele băncii, este şi membru în consiliul de administraţie (CA) al SIF2.
Adrian N. Ionescu - joi, 16 oct. 2014, 21:01
SIF2 îşi riscă un sfert din avere pe Banca Transilvania. Ciorcilă este în CA la SIF şi preşedinte la bancă

27% din activul net al Societăţii de Investiţii Financiare Moldova (SIF2) este constituit din acţiunile Băncii Transilvania (TLV), potrivit unui raport emis de SIF2. Astfel, pachetul TLV valora peste 357 de milioane de lei (81 mil. euro) la 30 septembrie, dar o eventuală scădere pronunţată a pieţei ar putea deprecia semnificativ pachetul.

Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania (TLV) este şi membru în consiliul de administraţie (CA) al SIF Moldova (SIF2). De asemenea, Radu Hanga, un director din grupul Băncii Transilvania este administrator al SIF2, dar oficialii acesteia spun că plasamentul prioritar în acţiunile TLV nu are nimic de a face cu acest fapt.

„Expunerea pe acţiunile TLV este în limitele legale de prudenţialitate şi nu are nici o legătură cu prezenţa d-lui Ciorcilă în CA. Deciziile de plasament le ia exclusiv executivul SIF-ului”, a declarat Costel Ceocea, preşedintele SIF2.

Oficialul SIF2 spune, că deciziile sunt luate în urma analizei făcute de o echipă de specialitate.

Banca Transilvania (TLV) este într-adevăr una dintre societăţile bancare cu cele mai stabile performanţe din sistem. A ieşit bine din criză, cu profituri consistente, în vreme ce alte bănci încă înregistrează pierderi.

Acţiunile TLV sunt şi ele printre cele mai performante de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) , iar piaţa are încredere înele, penalizându-le mult sub media pierderilor din piaţă, atunci cân aceasta trece prin vremuri vitrege. Joi, de pildă, piaţa scădea în medie cu peste 2,3% înaintea închiderii, dar TLV a pierdea doar 0,59% din valoare.

Chiar şi aşa, SIF Moldova a înregistrat o pierdere de 8 milioane de euro pe pachetul TLV, din cauza dimensiunii plasamentului.

SIF2 este una dintre cele mai căutate companii de la BVB, beneficiind de reputaţia uneia dintre cele mai transparente şi de istoricul unei reveniri specaculoase de la efectele dramatice ale unei administrări vecine cu frauda la un management performant.

Totodată, SIF Moldova (SIF2) este una dintre cele două SIF-uri care au înregistrat profituri pe nouă luni mai mari de 200 de milioane de lei. SIF2 a detronat pe SIF Muntenia (SIF4) de pe primul loc în topul celor mai mari profituri nete ale SIF-urilor, cu peste 223 milioane de lei după primele nouă luni, faţă de aproape 210 milioane de lei.

Discountul la tranzacţionare, sau diferenţa dintre valoarea pe acţiune a activului şi preţul acţiunii a scăzut la trei dintre SIF-uri sub 40%: SIF Moldova 39%, SIF Muntenia 35% şi Sif Oltenia 37%. SIF Tranilvania are 44%, iar SIF Banat Crişana suferă de pe urma celei mai mari neîncrederi a pieţei, aceasta tranzacţionându-i acţiunile cu un discount de 57%.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – secretar de stat
Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – ...
Secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu anunță start bun pe secțiunea - lipsă Margina - Holdea din lotul 2 al A1 Lugoj - Deva. Finanțat prin PNRR, acest "lot al urșilor"......
Centura Comarnic va fi gata în vara anului viitor – oficial Transporturi
Centura Comarnic va fi gata în vara anului viitor – oficial Transporturi
Secretarul de Stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu a anunțat vineri că a fost într-o vizită pe șantierul ...
România și Spania au semnat un Memorandum pentru intensificarea cooperării în domeniul economiei sociale
România și Spania au semnat un Memorandum pentru intensificarea cooperării în domeniul economiei sociale
Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale din România, Simona Bucura-Oprescu, şi vicepreşedintele Guvernului Spaniei, ...
Taxă de timbru mai mică cu peste 50% pentru partaj, divorț și cereri familiale potrivit unei legi din 2024
Taxă de timbru mai mică cu peste 50% pentru partaj, divorț și cereri familiale potrivit unei legi din 2024
Începând cu 3 noiembrie 2024, Legea nr. 268/2024 a adus reduceri substanțiale și scutiri pentru taxele de timbru aplicate ...