„Sunt îngrijorat că politicienii fac promisiuni publice pe care ulterior nu le pot pune în aplicare”, a declarat şeful diplomaţiei germane, care a explicat că aliaţii NATO au acceptat doar ca fiecare naţiune să facă eforturi pentru a se îndrepta spre ţinta de 2% din PIB pentru Apărare.
„Nu există nicio obligaţie apodictică pentru a atinge obiectivul de 2%, dar mai degrabă… noi ar trebui să ne îndreptăm în respectiva direcţie”, a completat Sigmar Gabriel, care participă la o vizită de stat în ţările baltice, Estonia, Letonia şi Lituania.
Germania cheltuie în acest moment 1,2% din PIB pentru Apărare.
Aliaţii NATO au decis în 2014, în cadrul summitului din Ţara Galilor, să pună capăt unor ani lungi de tăieri bugetare în domeniul apărării, care au lăsat ţările europene fără capacităţi militare esenţiale. Atunci s-a decis ca toţi aliaţii să crească cheltuielile militare la 2% din PIB până în 2024.
Însă, acest obiectiv nu are nicio obligativitate legală.
Problema cheltuielilor militare a generat tensiuni între conservatorii lui Angela Merkel şi social-democraţii lui Sigmar Gabriel, care speră să câştige funcţia de cancelar în urma alegerilor generale din septembrie 2017.
Ministrul Apărării, Ursula von der Leyen, a criticat dur comentariile făcute de şeful diplomaţiei germane la Conferinţa de Securitate de la Munchen, după ce acesta a avertizat împotriva unei concentrări exclusive asupra cheltuielilor militare, care ar putea duce la o nouă cursă a înarmării între NATO şi Rusia.
Cancelarul Angela Merkel a declarat, de asemenea, că germanii trebuie să crească alocările bugetare pentru Apărare, tocmai pentru a atinge obiectivul de 2% din PIB.