Siguranța alimentelor produse în România la control. Comisia Europeană va efectua anul acesta 5 misiuni de audit

21 03. 2021
pesticide_06786400

Direcția Generală pentru Sănătate și Siguranță Alimentară și-a propus pentru anul acesta să verifice, în cadrul a cinci sesiuni de audit, în ce măsură în România se respectă legislația privind utilizarea durabilă a pesticidelor și aspecte ale autorizării plantelor, privind siguranța produselor pescărești și a alimentelor de origine non-animală. Va investiga, totodată, problema rabiei și a pestei porcine africane.

Per total, pentru 2021, instituția și-a programat 349 de controale în toate statele membre ce includ 217 audituri și controale similare și 132 de analize. Cele mai multe controale vor fi în Italia- 11.

Comisia revine să controleze utilizarea pesticidelor

Pe baza istoricului de auditare, dar și a riscului de neconformare la legislație estimat de Comisia Europeană, România a intrat anul acesta pe lista statelor ce vor fi verificate dacă respectă legislația UE privind utilizarea durabilă a pesticidelor (Directiva SUD). Alte 4 astfel de audituri vor avea loc în 2021 în Bulgaria, Italia, Luxembourg și Slovacia.

Ultimul audit pe această temă din România a avut loc în octombrie 2019, iar concluzia Direcției a fost că “punerea generală în aplicare a Directivei SUD este extrem de deficitară în România”. “Nu există instituite sisteme de testare a EAP și de formare a operatorilor, de limitare a vânzărilor de PPP de uz profesional la utilizatorii certificați și de protejare a utilizatorilor amatori. Infrastructura de promovare a gestionării integrate a dăunătorilor este foarte limitată, iar sistemele prin care s-ar controla acest proces lipsesc cu desăvârșire. Se acordă autorizații în regim de urgență fără evaluarea tuturor alternativelor posibile, astfel încât să se excludă existența altor mijloace rezonabile”. „România a adoptat cu întârziere atât primul, cât și al doilea plan național de acțiune”, se mai arată în raportul Comisie Europene.

„Per ansamblu, lipsa de angajament în ceea ce privește punerea în aplicare a Directivei SUD, limitările de personal și ale altor resurse și lipsa demersurilor de identificare a altor soluții rezonabile de protecție a plantelor înseamnă că, în absența unei schimbări semnificative a abordării, Directiva SUD nu va fi pusă în aplicare în mod corespunzător în România, iar riscurile asociate PPP nu vor fi reduse astfel cum este necesar în baza directivei”, se mai arată în raport.

Menționăm că, în momentul de față, conform strategiei “Farm and Fork”, Comisia Europeană va lua măsuri ca până în 2020 să se reduceă cu 50% utilizarea pesticidelor chimice și cu 50% utilizarea pesticidelor periculoase.

Audit privind pesta porcină africană

Un alt audit va viza situația privind pesta porcină africană , în condițiile în care România a rămas printre puținele statele membre unde această boală încă evoluează la animalele domestice. Mai exact, conform ultimelor date disponibile, din 17 martie 2021, în Europa existau 300 de cazuri de PPA la porci domestici, dintre care 281 în România, 17 în Serbia și 2 în Ucraina, în timp ce la porcii sălbatici au fost confirmate peste 3.400 de cazuri în total, dintre care 470 în România. Cele mai multe cazuri sunt în Ungaria- peste 1.000.

Comisia va verifica conformitatea cu legislația UE aplicabilă ce reglementează controlul pestei porcine africane și punerea în aplicare a sistemului oficial de control al acestei boli. Un audit similar va avea loc și în Polonia și Slovacia, acestea fiind state cu digicultăți în gestionarea bolii.

Ultimul audit pe această temă din România a avut loc anul trecut, dar concluziile nu au fost încă publicate.

Audit privind rabia

Totodată, Direcția va verifica în ce măsură România se conformează și aplică legislația UE privind controlul rabiei, cu un accent special pe nivelul de implementarea și eficacitate a eradicării bolii, în condițiile în care UE cofinanțează programele de combatere a bolii. Alte două state vor primi misiuni de audit pe această temă – Bosnia și Serbia. Punerea României pe lista statelor ce vor primi sesiuni de auditare pe acest subiect are legătură și cu situația din Moldova unde în 2020 au fost identificate 91 de animale bolnave.

În România, autoritățile vaccinează antirabic vulpile cu bani proveniți parțial de la UE.

Control pe zona produselor pescărești

Nu în ultimul rând, Comisia Europeană va analiza cum se respectă legislația care reglementează producția și introducerea pe piață a produselor pescărești și cum se fac controalele în acest domeniu, precum și modul de aplicare a legislației ce reglementează producția și introducerea pe piață a moluștelor bivalve vii. Aceste controale se realizează în majoritatea statelor membre, nu neapărat pentru că s-ar suspiciona probleme.

Pimul audit a avut deja loc. A fost pe siguranța alimentelor de origine nonanimală      

Până în momentul de față, În România a fost realizat o primă sesiune de audit în perioada 26 ianuarie – 04 februarie 2021 pentru evaluarea sistemului de control oficial privind siguranţa microbiologică a alimentelor de origine nonanimală. Instituția vizată a fost Autoritatea Națională Sanitar Veterinară (ANSVSA) și a constat într-o evaloare a modul în care sunt planificate și implementate controalele oficiale, inclusiv activitățile de urmărire (follow-up) și măsurile aplicate în cazul constatării unor neconformități.

Au fost vizate de verificări și procedurile de control sau prelevarea de probe pentru a preveni contaminarea microbiologică a alimentelor de origine non-animală, înainte, în timpul recoltării şi după recoltare. În cazul acestora din urmă sunt incluse controalele oficiale efectuate la nivelul unităților producătoare de alimente “gata de consum”, precum semințe germinate, fructe de pădure și legume (proaspete şi congelate) consumate în stare crudă.

În mod tradițional, Direcția efectuează anual audituri și controale în statele membre, trimițând specialiștii în statele respective. Datorită restricțiilor COVID-19, Direcția și-a adaptat abordarea și în prezent efectuează majoritatea acestor controale de la distanță.

În 2021, în funcție de evoluția pandemiei COVID-19, un procent semnificativ de auditurile și controalele similare ar trebui să fie efectuate de la distanță.