Siguranţa operaţiunilor petroliere offshore, reglementată de Senat

Propunerea legislativă privind siguranţa operaţiunilor petroliere offshore prin care se înfiinţează Autoritatea Competentă de Reglementare a acestor operaţiuni la Marea Neagră a fost adoptată marţi de Senat, potrivit Agerpres.
Economica.net - mar, 19 apr. 2016, 14:15
Siguranţa operaţiunilor petroliere offshore, reglementată de Senat

Actul normativ iniţiat de deputaţii Lucian Nicolae Bode (PNL), Iulian Iancu (PSD), Gheorghe Marin (PSD), Răzvan Mironescu (PNL) a fost adoptat de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 88 de voturi pentru.

Prezenta lege, care transpune legislaţia comunitară, reglementează cerinţele minime necesare pentru prevenirea eventualelor accidente majore şi de limitare a consecinţelor unor accidente ce vizează operaţiunile petroliere din zona de responsabilitate a României la Marea Neagră.

Prin proiect se stabilesc obiectul, domeniile de aplicare şi definiţiile cu care se operează, principiile de gestionare a riscurilor privind operaţiunile petroliere offshore, considerentele de siguranţă şi mediu cu privire la acordurile petroliere, răspunderea de mediu.

Potrivit propunerii, se instituie funcţionarea unei Autorităţi Competente de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră, autoritate administrativă, de specialitate, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Secretariatului General al Guvernului, i se stabilesc atribuţiile şi modul în care interacţionează cu alte autorităţi competente din domeniu.

‘Accidente majore legate de operaţiunile petroliere offshore pot avea consecinţe devastatoare şi ireversibile asupra mediului marin şi de coastă, precum şi efecte negative semnificative asupra activităţilor economice de coastă. Deoarece există riscuri semnificative de producere a unui accident major în cadrul operaţiunilor petroliere offshore, se doreşte ca prin reducerea riscului de poluare a apelor offshore, prezenta lege să contribuie la asigurarea protecţiei mediului marin şi la atingerea sau menţinerea unei stări ecologice bune până în 2020’, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

Iniţiatorii argumentează, în expunerea de motive, ‘necesitatea unei legislaţii specifice pentru a asigura diminuarea pericolelor majore care sunt legate de industria offshore a petrolului şi gazelor naturale, în mod special de siguranţa privind procesele, izolarea hidrocarburilor în condiţii de siguranţă, integritate structurală, prevenirea incendiilor şi exploziilor, evacuarea, salvarea şi limitarea impactului asupra mediului, rezultate în urma unui accident major’.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...