Sika va plăti 2,55 miliarde de dolari pentru achiziţionarea rivalei Parex
Este cea mai mare achiziţie a companiei elveţiene şi este menită să-i consolideze poziţia pe piaţa materialelor de construcţii.
Firma elveţiană, care până recent a fost o ţintă de preluare pentru grupul francez Saint-Gobain, a anunţat marţi că va cumpăra Parex de la un fond deţinut de CVC Capital Partners, pentru a-şi majora cota de piaţă în domeniul materialelor chimice pentru construcţii, o piaţă estimată la aproximativ 70 de miliarde de franci elveţieni pe an.
În 2018, Parex a generat un profit de bază de aproximativ 195 de milioane de franci elveţieni, la vânzări de 1,2 miliarde de franci elveţieni.
Marţi dimineaţă, acţiunile Sika au scăzut cu peste 2%.
Tranzacţia cu Parex va genera reduceri anuale de costuri de 80-100 de milioane de franci elveţieni, a precizat Sika. De asemenea, compania elveţiană a anunţat marţi că vânzările sale anuale au urcat anul trecut la 7,09 miliarde de franci elveţieni, depăşind pentru prima dată ţinta sa de şapte miliarde de franci elveţieni.
În acest an, Sika se aşteaptă la o creştere a vânzărilor de 6-8%, în linie cu obiectivele sale strategice, datorită noilor achiziţii şi a fabricilor inaugurate recent. În funcţie de data finalizării tranzacţiei cu Parex, Sika se aşteaptă ca vânzările sale să depăşească opt miliarde de franci elveţieni.
Sika România, subsidiară a concernului elveţian, a fost înfiinţată în 2002, iar începând cu luna iunie 2008 a fost dată în folosinţă fabrica de aditivi de la Braşov – prima unitate de producţie Sika din România. În plus, Sika a inaugurat recent şi cea de-a doua fabrică din România, la Căpuşu Mare, judeţul Cluj, unde va produce atât mortare speciale, cât şi mortare folosite ca adezivi.
Compania este lider de piaţă în domeniul aditivilor pentru betoane, a pardoselilor industriale, sistemelor de membrane pentru acoperişuri, a consolidărilor cu fibre de carbon, dar şi a mortarelor speciale.