Sikorski: Ucraina a plătit ‘un preţ enorm’ pentru alegerea sa proeuropeană
Dar Ucraina a câştigat astfel ‘o şansă enormă de a moderniza ţara’, a adăugat el, la capătul unei întrevederi cu omologul său ucrainean Andrii Deşciţa. ‘De această dată, nu lăsaţi să vă scape această şansă!’, a precizat Sikorski, într-o aluzie la speranţele neconcretizate ale ‘Revoluţiei Portocalii’ din 2004.
Moscova a decis să readucă sub autoritatea sa Crimeea după ce acţiunile ample de protest proeuropene au condus la înlăturarea preşedintelui Viktor Ianukovici. Acesta din urmă a renunţat în noiembrie la semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, optând în schimb pentru consolidarea relaţiilor cu Rusia.
Sosit în ţară pentru a-şi exprima sprijinul faţă de noile autorităţi de la Kiev, ministrul polonez şi-a recunoscut îngrijorarea faţă de ‘acţiunile brutale’ şi ‘actele de piraterie’ ale forţelor ruse din Crimeea.
Pe de altă parte, Andrii Deşciţa, chestionat de jurnaliştii polonezi cu privire la predarea fără luptă a militarilor ucraineni din Crimeea, a explicat că ‘securitatea oamenilor’ a fost prioritară, dată fiind superioritatea clară a trupelor ruseşti. ‘Credem că nimeni din Ucraina sau din Europa, dar nici societatea rusă, nu-şi doreşte războiul’, a continuat el. Totuşi, dacă Rusia va ataca estul Ucrainei, ‘ne vom apăra, atât prin forţele noastre militare, cât şi prin grupurile de autoapărare ce s-au constituit acolo’, a subliniat ministrul ucrainean.