Întrebat cum comentează problemele de la CFR Călători, ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, a declarat, joi, la Carei, că, pe lângă problemele de dotare pe care le are CFR Călători, există probleme care sunt anchetate de câteva luni, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Azi (joi – n.r.) s-a finalizat o anchetă şi, pe lângă problemele de dotări pe care le are CFR Călători, există aceste probleme care se anchetează de câteva luni şi azi a avut finalitate, prin aceste audieri. Pierderile adunate de CFR Călători de-a lungul anilor sunt de 700 de milioane de lei, iar anul acesta când am preluat ministerul mai aveau pierderi 300 de milioane de lei. Una dintre sursele acestor pierderi este acest comportament al lucrătorilor de la CFR Călători”, a spus Silaghi.
Întrebat ce măsuri vor fi luate, ministrul a afirmat că acestea vor fi luate de procurori.
„Măsurile le va lua procuratura, nu noi. În rest, este nevoie de ordine şi disciplină pentru ca societatea să funcţioneze. Cu siguranţă sunt nereguli şi în alte părţi. Va fi un exemplu puternic pentru ei ce se întâmplă azi”, a afirmat el.
Descinderi ale anchetatorilor au avut loc, joi dimineaţă, la sediul CFR Călători şi la regionalele CFR Călători din ţară, pentru a fi puse în executare mandate de aducere pentru angajaţi suspectaţi de fapte de corupţie.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Braşov a spus că investigaţiile în acest caz vizează un număr total de aproximativ 200 de persoane, iar în prezent 81 de persoane sunt învinuite, fiind audiate la Parchetul Tribunalului Braşov.
Este vorba despre angajaţi de la regionalele CFR Călători din Bucureşti, Braşov, Cluj, Iaşi şi Craiova suspectaţi de luare de mită, dare de mită, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi divulgarea de informaţii nedestinate publicităţii în vederea obţinerii unui folos material, iar prejudiciul estimat în perioada vizată de anchetă, respectiv un an şi jumătate, este de aproximativ 200 de milioane de lei.
„Conductorii de tren luau bani de la călătorii care circulau fără bilet. Le cereau bani pentru a nu le întocmi acte premergătoare contavenţiei la regimul circulaţiei pe calea ferată, aşa cum prevede legea. Ulterior, pentru a-şi putea desfăşura în continuare acest gen de activitate dădeau o parte din banii primiţi mai departe către superiori, iar la rândul lor aceştia îi dădeau mai departe mai sus, până la nivelul revizorilor”, a spus Popescu.
Transferul banilor de la conductori către superiorii lor se făcea în toaletele trenurilor, iar mai departe, la Bucureşti, banii erau predaţi prin intermediul chioşcurilor de ziare sau de băuturi răcoritoare de pe peronul Gării de Nord, unde lucrau şi rude ale angajaţilor CFR Călători.
„Locaţiile unde să făcea tranzitul de bani pot fi şi acestea. Destinatarii finali ai banilor urmează să fie stabiliţi clar în cursul investigaţiilor. Posibil să fie şi rudele celor implicaţi, nu pot infirma”, a mai spus reprezentantul Parchetului.
Până la ora transmiterii acestei ştiri, au fost reţinute în total 18 persoane – opt de la CFR Călători Braşov, şapte de la CFR Călători Bucureşti şi câte unul de la regionalele din Craiova, Iaşi şi Constanţa.
Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), mandatele de reţinere în cazul celor 18 au fost emise pentru „pentru luare şi dare de mită, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, difuzarea de date nedestinate publicităţii, fapte incriminate de Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie”.
În acest caz, spun poliţiştii, este vorba de o structură de tip piramidal, în care banii ajungeau de la cel care îi primea iniţial până la persoane situate la un nivel ierarhic superior în cadrul companiei.
Investigaţiile în cauză au fost efectuate cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din IGPR, potrivit sursei citate.