Silberstein, ACJFB: Multe bănci vor să-şi vândă afacerile din România şi să se îndrepte în alte părţi

Economica.net
14 03. 2014
bani_car_zboara_50797400

‘Multe bănci au arătat că vor să-şi vândă afacerile din România şi să se îndrepte în alte părţi. Sunt ştiute, deja, declaraţiile oficiale de la Millennium şi Volksbank, care au spus acest lucru. Activitatea de retail a fost exclusă din activitatea Citibank şi Royal Bank of Scotland. Există o premisă ca şi alte bănci să facă acest lucru. Aici nu este vorba numai de risc, este vorba de profitabilitate, în primul rând, şi ţinând seama de situaţia existentă, acestea consideră că este mai profitabil ca, în contextul actual, să se îndrepte în altă parte’, a spus Silberstein, care a participat la o conferinţă organizată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Asociaţia Societăţilor Financiare din România – ALB, cu ocazia ‘Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor’, care este marcată pe 15 martie.

Pe de altă parte, Silberstein a explicat că scrisoarea trimisă de Banca Naţională băncilor comerciale, privind măsuri de evitare a diminuării depozitelor persoanelor fizice la retragerea sumelor, ar trebui să aibă efect.

‘Fiecare bancă trebuie să ţină seama de acest lucru, în momentul adoptării unei politici proprii şi atunci fiecare bancă va discuta. Efectele le vom vedea de la bancă la bancă. Acum rămâne ca şi clientela să vadă dacă unele bănci s-au adaptat la acest lucru şi nu mai diminuează depozitul în momentul restituirii. Acestea vor fi căutate. Celelalte, care vor diminua depozitul, implicit, vor avea o restrângere a numărului de clienţi. Acţionariatul străin nu are nicio relevanţă din acest punct de vedere. În general, majoritatea băncilor au management românesc. Deci managementul ia decizia, pentru că nu este o problemă pe care o decide acţionariatul’, a explicat Silberstein.

Acesta a precizat că băncile nu-şi schimbă politica în ceea ce priveşte depozitele, ci urmăresc ca deponenţii să nu mai aibă de pierdut la depozite.

‘De pildă, dacă deponentul crede că dobânzile la depozitele pe trei luni sunt riscante din acest punct de vedere, se poate îndrepta spre depozitele la şase luni sau un an, la care nu mai are pierderea respectivă. Pierderile au fost în special la depozitele pe trei luni’, a spus preşedintele ACJFB.