„Noi, ca Minister al Muncii şi Solidarităţii Sociale, ne luptăm pentru drepturile românilor, care au dreptul la respect. Acesta este sensul pe care l-am urmărit prin noul proiect de lege cu privire la pensiile publice, un proiect care se bazează pe respect pentru contributivitate, pe eliminarea inechităţilor şi pe puncte de stabilitate, puncte care arată respect pentru muncă. Proiectul a fost aprobat în Guvern”, a spus ministrul Muncii la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.
În ceea ce priveşte sursele de finanţare, ea a subliniat că proiectul a parcurs toate etapele, reprezentanţi din Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Banca Mondială, Comisia Europeană, având un dialog permanent, şi toţi au avut cifrele la dispoziţie.
„Este evident că este un efort comun pe care trebuie să-l facem, fiindcă românii au nevoie de acest proiect. Este foarte important ca, împreună, Guvernul să găsească toate soluţiile, iar primii care trebuie să le găsească, şi sunt sigură că le vor găsi, sunt cei de la Ministerul Finanţelor. O mai bună colectare, o mai mică evaziune fiscală, sigur şi înţelepciune, între noi, cei care lucrăm împreună în Guvern, sunt elementele care ne vor duce la respectarea drepturilor românilor pentru care au muncit o viaţă”, a explicat Simona Bucura-Oprescu, menţionând că sursa de finanţare este aceeaşi dintotdeauna, respectiv Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat şi Bugetul de stat.
Întrebată de unde se vor găsi bani pentru cele două rânduri de majorări din ianuarie şi septembrie, ministrul a precizat că Executivul lucrează pentru pregătirea proiectului de lege pentru bugetul de stat pe 2024 şi se vor găsi soluţiile.
„Sunt convinsă că, la fel ca de fiecare dată, fiindcă de fiecare dată guvernele PSD au fost guverne responsabile, după cum şi acest guvern de coaliţie este un guvern responsabil, fiindcă proiectul a parcurs toate etapele, inclusiv cel de a fi discutat în coaliţie, sunt convinsă că împreună cu colegii din PNL, noi, cei din PSD, colegii din Guvern, vom găsi soluţiile necesare astfel încât românii în 2024 să poată beneficia de creşterile la pensie prevăzute în acest proiect de lege”, a punctat Bucura-Oprescu.
În ceea ce priveşte varianta ca această lege să fi fost promovată electoral şi ulterior majorările de pensii să se amâne, ea a precizat că este exclus, fiind vorba despre „o lege stabilă şi sustenabilă”.
„Exclus. Am făcut o lege stabilă şi sustenabilă. Toate aceste calcule, tot acest timp pe care colegii noştri – şi vreau să le mulţumesc aici, în direct, fiindcă, deşi poate nu se vede, efortul nostru din această perioadă nu poate fi descris în cuvinte, a fost un efort susţinut, continuu.(…) şi am făcut acest proiect cu gândul că românii trebuie să aibă parte de el, şi că românii trebuie să simtă faptul că îi respectăm, şi printr-o lege a pensiilor sustenabile şi aplicabile, şi prin acest proiect de lege”, a explicat ministrul Muncii.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, în debutul şedinţei de Guvern, că în noua lege a pensiilor va fi eliminat pragul de 9,4% din PIB, reprezentând cheltuieli cu pensiile. El a menţionat că aceasta este „una dintre cele mai importante legi” din acest mandat şi va aduce două majorări de pensii în anul 2024. Prima majorare urmează să aibă loc la 1 ianuarie, când va fi indexat punctul de pensie, aşa cum prevede legea, iar a doua va avea loc la 1 septembrie, când majoritatea pensiilor vor creşte prin recalculare.
Premierul a punctat că vor fi eliminate toate „inechităţile” din sistemul public de pensii, atât cele dintre femei şi bărbaţi, precum şi cele dintre persoanele pensionate în baza unor legi diferite.
Joi dimineaţa, şeful PNL, Nicolae Ciucă, anunţase că a cerut o clarificare în privinţa impactului bugetar al proiectului Legii pensiilor, care urma să fie analizat în şedinţa de Guvern, în condiţiile în care cifra avansată de ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, de 55,6 miliarde de lei este diferită de cea de la Ministerul Finanţelor.
„Este nevoie de o clarificare pentru că aseară a apărut informaţia de la doamna Simona Bucura-Oprescu că impactul este de 55,6 miliarde de lei, iar cea de la Ministerul de Finanţe este diferită, motiv pentru care am solicitat să ne clarificăm care este suma reală pentru că este un impact mare pe care trebuie să ni-l asumăm cu date concrete şi să avem sustenabilitate pentru această decizie”, a afirmat Ciucă, la sediul PNL.
Impactul bugetar pentru plata pensiilor se va ridica în 2024 la aproape 146,2 miliarde de lei, cu 30,2 miliarde de lei mai mult comparativ cu 2023, conform datelor Băncii Mondiale, furnizate AGERPRES de surse din Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.
Astfel, de la 1 ianuarie până la 1 septembrie 2024, cheltuiala cu pensiile va fi mai mare, lunar, cu 1,686 de miliarde de lei faţă de decembrie 2023, când se estimează că vor totaliza 9,66 miliarde lei, şi se va situa la 11,353 de miliarde de lei/lună. Din septembrie, cheltuielile lunare suplimentare vor fi de 2,489 miliarde lei şi vor însuma 13,842 de miliarde de lei pe lună.
În total, în perioada septembrie-decembrie 2024, după recalcularea în baza noii legi, cheltuiala cu pensiile se va cifra la aproape 55,37 miliarde lei.