Simona Bucura-Oprescu: Vârsta de pensionare nu va crește peste 65 de ani decât dacă va crește și speranța de viață. Până în 2035 vor fi eliminate treptat grupele de muncă (Video)

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a declarat vineri seara că vârsta de pensionare a românilor nu va crește peste 65 de ani decât dacă va crește și speranța de viață.
Digi24 - sâm, 11 nov. 2023, 09:07
Simona Bucura-Oprescu: Vârsta de pensionare nu va crește peste 65 de ani decât dacă va crește și speranța de viață. Până în 2035 vor fi eliminate treptat grupele de muncă (Video)

Potrivit ministrului, românii au totuși această garanție, că nu va crește vârsta de pensionare arbitrar, așa cum s-a dorit inițial.

„Garanția noastră pentru români este că am venit cu un parametru, un element de referință care să le protejeze interesul, adică, vârsta de pensionare nu crește decât dacă crește și speranța de viață. Deci, doar în cazul în care crește speranța de viață, va crește și vârsta de pensionare. Ceea ce este o garanție a noastră. Românii au totuși această garanție, că nu va crește vârsta de pensionare arbitrar, așa cum s-a dorit inițial. Cel puțin, în ceea ce ne privește, am făcut tot ceea ce ține de noi, de așa manieră încât să vedem specificul României. Și exact asta le-am explicat celor de la Comisia Europeană”, a declarat ministrul la emisiunea LIVE de pe Digi24.

Ministrul a precizat că în acest moment le poate spune românilor că vor ieși la pensie la 65 de ani.

„Fiecare dintre noi ne dorim creșterea speranței de viață. Creșterea speranței de viață este un indicator pe care îl găsim în Aging Report și care indică, după cum și spune, care este speranța de viață dintr-o țară. Ei bine, în România, ne dorim să nu avem creșteri ad-hoc ale vârstei de pensionare, sau să venim noi arbitrar cu asta. Motiv pentru care am considerat că protejăm interesele românilor, nevenind cu o creştere a vârstei de pensionare până la 70 de ani. Fiecare dintre noi constatăm care este speranţa de viaţă astăzi. Ceea ce este important să facem este să contribuim de aşa manieră încât speranţa de viaţă să fie mai mare şi să ştiţi că asta vedem inclusiv din pensii, din păcate. Pot să le spun românilor că, în acest moment, vor ieşi la pensie la 65 de ani”, a explicat ea.

Despre grupele speciale de muncă

Ministrul a mai spus în cadrul aceleiași emisiuni că recalcularea pensiilor nu îi va afecta pe cei care au lucrat în condiții speciale și deosebite, precizând că noua lege nu se aplică retroactiv în acest sens. Ea subliniază însă că, din 2035, vor dispărea grupele speciale de muncă, iar „angajatorii au obligativitatea de normalizare a condițiilor de muncă”.

Două dintre întrebările telespectatorilor Digi24 pentru ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, au fost „Ce se întâmplă cu grupele de muncă, cele dinainte de 2001, în contextul noii legi a pensiilor?” și „Dacă cei care au lucrat în grupele I și II de muncă vor avea noi beneficii?” Ministrul Muncii susține că noua lege a pensiilor nu se aplică retroactiv privind condițiile speciale și deosebite de muncă. „Toate prevederile de care au beneficiat telespectatorii noștri în baza grupelor de muncă, cum li se spuneau înainte de 2001, grupa I și grupa II, sau condițiile speciale și deosebite, cum s-au numit ele după 2001, noua lege nu va intra retroactiv pe ele, cu alte cuvinte, recalcularea nu-i va duce într-o zonă în care să-și piardă dreptul”, a spus ministrul. Bucura-Oprescu susține că noua lege a pensiilor prevede o perioadă tranzitorie până în 2035, în care „angajatorii au obligativitatea de normalizare a condițiilor de muncă”.

„În schimb, venim cu un element nou care va permite o perioadă tranzitorie cu toate că politica în Uniunea Europeană acum este normalizarea locurilor de muncă, adică eliminarea grupelor de muncă. Noi vom avea o perioadă de tranziție până în 2035. Până în 2035, angajatorii au obligativitatea de normalizare a condițiilor de muncă”, subliniat ministrul Muncii.

Săgeți către Boloș: „Nu trebuie să ne mai lamentăm, ci să găsim banii pentru pensii”

Simona Bucura Oprescu i-a dat în aceeași emisiune de la Digi24 replica ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, care s-a plâns că nu s-a discutat despre sursa de finanțare a majorării pensiilor.„Cred că nu trebuie nici să ne lamentăm, nici să ne amuzăm. Eu cred că trebuie să muncim serios pentru români”, a spus Bucura Oprescu.

Reacția vine după ce Boloș a publicat pe Facebook joi seara, după adoptarea legii pensiilor, o fotografie cu el în care arată trist și nedumerit.

„Majorarea pensiilor este o prioritate și o responsabilitate pentru Guvern. Oamenii care au muncit din greu zeci de ani trebuie să primească sprijinul pe care îl merită”, a scris ministrul, adăugând că s-a „amuzat” de felul în care a fost surprins de fotojurnaliștii de la Inquam Photos, la ședința de Guvern.

„O imagine care reflectă foarte bine ce am simțit astăzi când am văzut că se vorbește de majorarea pensiilor fără să se vorbească despre elementele legate de sursa de finanțare”, a scris Boloș. Bucura Oprescu a spus că „pentru a respecta drepturile românilor, România trebuie să găsească bani, așa cum a găsit de fiecare dată când a vrut. Aici e o chestiune de voință și putință politică, a noastră a tuturor. În România, așa cum s-au găsit bani de fiecare dată când s-a dorit, așa putem găsi bani și pentru pensii, mai ales că impactul pentru 2024 este de 0,6% din PIB”, a adăugat ea.

„Este foarte important ca prin reformele pe care le facem să avem o colectare mai bună”, a continuat ministrul. Aceasta, deși România este pe ultimul loc în ceea ce privește colectarea taxelor și impozitelor.

Ministrul a mai spus că legea pensiilor a fost elaborată în totalitate cu Banca Mondială. „Proiectul a trecut toate etapele, atât guvernamentale, cât și politice. În coaliție acest proiect a fost discutat. Domnul Boloș a participat la toate discuțiile. Legea a fost lucrată integral împreună cu echipa de la Banca Mondială și în permanent dialog cu Comisia Europeană”, a spus Bucura Oprescu. Pe de altă parte, FMI a criticat proiectul, arătând că cheltuielile suplimentare cu pensiile vor duce la depășirea țintei de deficit bugetar, potrivit unor surse Digi24. Bucura Oprescu a spus că România nu este monitorizată de FMI în acest moment și că nu a văzut nimic oficial în acest sens.

 

Te-ar mai putea interesa și
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit în sus produsul intern brut (PIB) din 2023 cu 2,7%, până la 129,4 mii de miliarde de yuani (17,73 mii de miliarde de dolari), a declarat joi un înalt oficial din statistică,......
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Un cartier din România are o ofertă generoasă pentru cei care sunt în căutarea unui apartament de închiriat. Aflată ...
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, costuri mai mari (retrospectivă 2024)
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, ...
Sectorul auto european s-a confruntat cu numeroase probleme în 2024, începând cu scăderea vânzărilor din cauza cererii ...
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia, atac de Crăciun asupra sistemului energetic al Ucrainei, cu drone și rachete. Șase răniți și un mort
Rusia a atacat miercuri sistemul energetic al Ucrainei și unele orașe cu rachete de croazieră și rachete balistice plus ...