Simtel raportează că a înregistrat profit net de 6,6 milioane de lei în primele nouă luni din 2024, în scădere cu 60%

Grupul de inginerie Simtel raportează, la nivel consolidat, venituri operaționale de 172,3 milioane de lei în primele nouă luni din 2024, în scădere cu 19% față de aceeași perioadă a anului trecut, și un profit net de 6,6 milioane de lei, în scădere cu 60% comparativ cu primele nouă luni din 2023.
Economica.net - mar, 12 nov. 2024, 19:33
Simtel raportează că a înregistrat profit net de 6,6 milioane de lei în primele nouă luni din 2024, în scădere cu 60%

„În primele nouă luni din 2024, Simtel s-a concentrat pe dezvoltarea unor proiecte de amploare, menite să extindă semnificativ capacitățile și prezența companiei pe piața energiei regenerabile. Proiectele aflate în lucru din acest an sunt de cinci ori mai mari comparativ cu cele din 2023. Prin urmare, tranziția Simtel în 2024 către un model de business adaptat proiectelor de amploare implică și o ajustare a indicatorilor financiari, iar scăderea semnificativă înregistrată la nivelul profitului net reprezintă o etapă naturală determinată de această tranziție. Proiectele au o dinamică diferită a implementării și facturării, ceea ce înseamnă că încasarea veniturilor este realizată predominant în a doua parte a anului financiar, pe măsură ce proiectele sunt finalizate și facturate către beneficiari. Această strategie permite companiei să abordeze proiecte de amploare, însă afectează temporar nivelul profitului pe parcursul implementării. Pe termen lung, această abordare strategică ne va permite să ne consolidăm poziția pe piața energiei regenerabile și va aduce valoare adăugată acționarilor noștri”, a declarat Mihai Tudor (foto), CEO și membru executiv al Consiliului de Administrație al Simtel Team.

La nivelul veniturilor operaționale înregistrate de entitățile din cadrul grupului, Simtel Team S.A. a generat venituri operaționale de 122,2 milioane de lei, GES Furnizare SRL – 33,6 milioane de lei, Simtel Moldova SRL – 6,5 milioane de lei, iar ANT Power Energy SRL – 6,5 milioane de lei.

În ceea ce privește stadiul proiectelor privind parcurile fotovoltaice proprii, în primele nouă luni din 2024, Simtel a achiziționat două proiecte aflate în stadiul de gata de construcție, Salonta și Iacobeni. Parcul fotovoltaic din Salonta este deja implementat, iar pentru cel din Iacobeni, cu o capacitate instalată planificată de 5,38 MWp, compania este în proces de finalizare a lucrărilor. În prezent, Simtel deține șapte proiecte de parcuri fotovoltaice, care la momentul finalizării vor avea o putere instalată totală de peste 80 MWp și vor genera anual o producție de peste 108 GWh.

În paralel cu dezvoltarea de parcuri fotovoltaice proprii, Simtel a început și dezvoltarea unui portofoliu de parcuri de stocare a energiei, prin care urmărește consolidarea poziției în domeniul energiei regenerabile, aceste parcuri reprezentând un element esențial în tranziția către un sistem energetic sustenabil și eficient. Comparativ cu primul semestru din 2024, când compania deținea patru parcuri de stocare a energiei, la 30 septembrie 2024, Simtel deținea cinci astfel de parcuri cu o capacitate totală de stocare de aproximativ 200 MWh. Compania estimează că o parte dintre acestea vor fi implementate în a doua parte a anului 2025, iar restul pe parcursul anului 2026.

În legătură cu activitatea de furnizare a energiei realizată prin GES Furnizare SRL, companie în care Simtel Team S.A. deține o participație de 62%, aceasta se desfășoară cu contractele deja securizate atât pentru achiziție de energie cât și pentru furnizare pentru anul 2024. Astfel, estimarea companiei pentru închiderea de an indică o cifră de afaceri de peste 60 milioane lei. În 2025, GES vizează dublarea volumului de energie furnizat.

În ceea ce privește Bugetul de Venituri și Cheltuieli pentru 2024, deși realizarea acestuia se apropie de obiectivele stabilite, anumite aspecte logistice și de implementare au avut un impact asupra încasărilor planificate pentru T4 2024. Mai exact, o serie de proiecte majore, aflate în diferite etape de implementare, au fost afectate de întârzieri neprevăzute în procesul de implementare din motive independente de companie – spre exemplu livrarea unor componente critice pentru zona de conectare la rețea – cu impact în etapele de facturare și încasare, iar plățile aferente acestora se vor realiza în primul trimestru al anului 2025. Aceste decalaje nu reflectă o problemă de performanță operațională, ci sunt o consecință a ritmului specific de execuție pentru proiectele de amploare, pe care compania le gestionează odată cu extinderea activităților sale.

„Având în vedere acest context și reconfigurarea momentului încasărilor, pentru 2024 estimăm o creștere a cifrei de afaceri de 23% la nivel consolidat față de anul anterior, ceea ce se va reflecta în realizarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru acest an într-o proporție de 91% față de estimările inițiale. Chiar și cu aceste ajustări, performanța financiară aferentă anului 2024 va fi una solidă și reflectă fundamentul puternic creat pentru o creștere accelerată în 2025. Nivelul comenzilor de vânzare înregistrat în 2024 este la un maxim istoric și estimăm că până la sfârșitul anului se va adăuga un volum semnificativ de noi comenzi. Aceste decalaje temporare reflectă tranziția strategică prin care trece Simtel în 2024, oferindu-ne baza necesară pentru o creștere accelerată în anul următor”, a adăugat Mihai Tudor.

În plus, este important de precizat că primele nouă luni ale anului au reprezentat pentru Simtel o perioadă de învățare și ajustare a modelului său de operare, având în vedere specificul proiectelor de dimensiuni mai mari, de peste 25 MWp, care implică o dinamică diferită. În acest context, compania a reconfigurat atât echipa de management, cât și cea tehnică, care au trebuit să învețe și să se adapteze la noi provocări și cerințe. Ca urmare a acestor măsuri, în prezent, echipele din cadrul companiei sunt pregătite și capabile să abordeze proiecte de dimensiuni mari, fără a întâmpina limitări semnificative. Această dinamică a proiectelor mari va continua până în 2050, oferind perspective solide pe termen lung. Totodată, începând cu anul 2025, obiectivul conducerii este ca Simtel să activeze și pe piețele internaționale.

Simtel Team este listată pe Piața Principală a Bursei de Valori București începând cu data de 12 august 2024 și se tranzacționează sub simbolul SMTL.

Despre Simtel

Simtel este un grup de tehnologie, inginerie și inovare, cu origini românești, prezență internațională și o viziune globală. Grupul oferă companiilor și organizațiilor soluții complete și ecosisteme integrate, de la consultanță, autorizare, proiectare, inginerie și construcție, până la mentenanță, operare, măsurare, control și furnizare de energie. Expertiza 360° a grupului acoperă domeniul centralelor fotovoltaice, al telecomunicațiilor, al sistemelor de stocare a energie, dar și dezvoltarea de platforme software și automatizarea proceselor robotice, în vederea optimizării tuturor resurselor și creșterea eficienței. Simtel Team este listată pe Piața Principală a Bursei de Valori București sub simbolul bursier SMTL.

Te-ar mai putea interesa și
Cod roşu de viscol în şapte judeţe, Cod portocaliu şi galben în aproape toată ţara – ANM
Cod roşu de viscol în şapte judeţe, Cod portocaliu şi galben în aproape toată ţara – ANM
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o atenţionare Cod roşu de viscol puternic, ce vizează, pe parcursul zilei de vineri, zone montane din şapte judeţe, precum şi......
România a semnat contractul pentru achiziția unor avioane americane F-35
România a semnat contractul pentru achiziția unor avioane americane F-35
Semnarea acordului cu SUA pentru achiziţia avioanelor F-35 reprezintă „încă un pas hotărât înainte" pentru România ...
Black Friday 2024 la evomag: comenzi de 7 milioane de euro, în creștere cu 10% față de anul trecut
Black Friday 2024 la evomag: comenzi de 7 milioane de euro, în creștere cu 10% față de anul trecut
Retailerul evomag a încheiat campania de Black Friday 2024, care a generat comenzi totale de circa 7 milioane de euro, în ...
Angela Merkel a încercat să frâneze apropierea rapidă a Ucrainei de NATO
Angela Merkel a încercat să frâneze apropierea rapidă a Ucrainei de NATO
Fostul cancelar german Angela Merkel a încercat să încetinească o apropiere rapidă a Ucrainei de NATO în timpul mandatului ...