Simtel și-a dublat în 2023 cifra de afaceri și profitul net

Simtel Team (BVB: SMTL), companie românească de inginerie și tehnologie listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București și lider național în domeniul energiei regenerabile, raportează, la nivel consolidat, o cifră de afaceri de 295,6 milioane de lei în 2023, o creștere cu 112% față de 2022 și un profit net de 27,4 milioane de lei, o apreciere cu 115% comparativ cu anul anterior. EBITDA la nivel consolidat în 2023 a fost de 36,8 milioane de lei, o creștere cu 117% față de anul 2022 și cu 17% mai mare față de bugetul de venituri și cheltuieli asumat de companie pentru anul 2023.
Ion Dobreanu - lun, 26 feb. 2024, 19:44
Simtel și-a dublat în 2023 cifra de afaceri și profitul net

Rezultatele financiare la nivel consolidat includ performanțele înregistrate de Simtel Team, Simtel Solar, entitatea din Republica Moldova în care Simtel deține întreaga participație, precum și ANT Energy și Agora Robotics, companii în cadrul cărora Simtel Team deține o participație de 51%.

„Anul 2023 a fost un alt an dinamic pentru întreaga echipă Simtel, depășind cu brio realizările din anul 2022, atât la nivel financiar, cât și operațional. Pe parcursul anului trecut am construit centrale electrice fotovoltaice cu o putere instalată de aproximativ 86 MWp. Portofoliul de clienți s-a extins cu 87 clienți noi, fiind în prezent alcătuit din companii din sectoare diverse, precum retail, turism, agricultură, fabrici și spații logistice. 2024 se anunță a fi un an cel puțin la fel de intens, luând în considerare că începând cu anul acesta am devenit și furnizor de energie prin obținerea licenței aferente. Odată cu această nouă linie de business, ne consolidăm poziția de lider de piață prin punerea la dispoziția clienților noștri a unui pachet complet de produse și servicii integrate. Le mulțumim colegilor, partenerilor, clienților și acționarilor noștri pentru încrederea acordată companiei noastre și pentru că ne sunt alături în construirea unui viitor verde pentru România”, a declarat Mihai Tudor (foto), CEO și membru executiv al Consiliului de Administrație al Simtel Team.

La nivel individual, cifra de afaceri a Simtel s-a ridicat la 290,6 milioane de lei în 2023, o creștere cu 112% comparativ cu 2022, iar profitul net a fost de 27,7 milioane de lei, o majorare cu 139% față de anul precedent.

În 2023, divizia de energie regenerabilă a companiei a contribuit cu 89% la cifra de afaceri la nivel individual, generând venituri de aproximativ 258,6 milioane de lei, comparativ cu 105,5 milioane de lei generate în 2022. Telecomunicațiile au contribuit cu 10% la cifra de afaceri, și au generat venituri de circa 29,1 milioane de lei în 2023, față de 28,8 milioane de lei în 2022. Ponderea celorlalte linii de business a reprezentat 1% din cifra de afaceri totală, la nivel individual, acestea generând venituri de 2,9 milioane de lei în 2023 comparativ cu 2,7 milioane de lei generate în anul anterior.

Pe lângă atragerea de clienți noi, pe parcursul anului trecut, Simtel a continuat colaborarea cu clienții existenți, cu unii dintre aceștia demarând proiecte noi, precum în cazul CTP România, dezvoltator de spații industriale și logistice, pentru care compania lucrează la construirea și instalarea unor instalații fotovoltaice pe acoperișurile a 11 clădiri ale acestuia. De asemenea, tot în 2023, compania a finalizat pentru Grunman Energy instalarea celei mai mari centrale electrice fotovoltaice pe acoperișul unei singure clădiri din România și anume centrul logistic Dedeman Turda. Centrala electrică fotovoltaică este instalată pe acoperișul centrului logistic al Dedeman din Turda și are o putere instalată de aproximativ 4,1 MWp prin intermediul a circa 10.000 de panouri fotovoltaice, care se întind pe o suprafață de 40.000 mp.

„2023 a fost un an remarcabil pentru Simtel, marcând nu doar o dublare a cifrei de afaceri și a profitului net, dar și consolidarea poziției noastre ca lider domeniul energiei regenerabile. Succesul nostru reflectă angajamentul neclintit față de excelență, adaptabilitatea în fața schimbărilor din piață și dedicarea necondiționată a echipei noastre. Aceste rezultate extraordinare reprezintă, pe lângă niște simple cifre financiare, pași concreți către un viitor sustenabil. Ne-am depășit așteptările și obiectivele, stabilind un nou standard de excelență pentru Simtel și pentru industria energiei regenerabile. În 2024, suntem mai hotărâți ca niciodată să continuăm această traiectorie ascendentă, să explorăm noi oportunități și să aducem valoare adăugată clienților noștri, partenerilor și, mai ales, comunităților locale”, a declarat Iulian Nedea, cofondator și Președintele Consiliului de Administrație al Simtel Team.

De asemenea, în 2023, Simtel a finalizat prima fază a parcului fotovoltaic de la Pleșoiu, județul Olt, moment în care a lansat oficial o nouă linie de business, respectiv producerea de energie electrică regenerabilă. În plus, la finalul anului trecut, compania a finalizat investiția într-un spațiu logistici, în Băicoi, județul Prahova, care a devenit un hub de aprovizionare pentru toate activitățile derulate de grup. Prin intermediul noii facilități de depozitare, Simtel va diminua timpii de transport și distanțele de livrare cu cel puțin 15%, și de asemenea, va optimiza durata de stocare a echipamentelor.

ANT Energy, compania în care Simtel a investit la finalul anului 2021, a avut parte de o activitate dinamică pe parcursul anului trecut, proiectele de prognoză de producție de energie în parcurile fotovoltaice fiind în continuare pe un trend ascendent. În plus, la începutul lui 2023, Simtel și ANT Energy au efectuat o investiție strategică în start-up-ul Custom Soft Solutions (CSS), prin achiziționarea unui pachet minoritar, de 29% de către Simtel și 20% de către ANT Energy. Datorită acestei investiții, Simtel și-a consolidat poziția în industrie, având la dispoziție resursele necesare de a gestiona întregul ecosistem de energie al unui client – construirea și instalarea de centrale electrice fotovoltaice, la care sunt adăugate servicii conexe specifice.

Agora Robotics, start-up în care Simtel deține 51% începând cu anul 2022, a lansat în premieră, în cadrul Automatica Munchen, cel mai important eveniment de roboți și automatizare din Europa, primul robot mobil autonom pentru curățat pardoseli dezvoltat de o companie românească. Obiectivul este ca acest robot să intre în producția de serie pe parcursul anului 2024.

Simtel Team este listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București din iulie 2021. În prezent, compania are o capitalizare de piață de aproximativ 500 de milioane de lei. În 2023, Simtel a primit certificarea Best Managed Companies din România în cadrul programului derulat de către Deloitte România împreună cu Banca Transilvania, Bursa de Valori București și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Rezultatele financiare preliminare pentru 2023 ale Simtel, la nivel individual și consolidat, sunt neauditate.

Simtel Team este o companie românească, fondată în 2010 de trei antreprenori români: Iulian Nedea, Sergiu Bazarciuc și Radu Vilău.

Te-ar mai putea interesa și
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea Europeană
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea ...
Ministerul Comerțului din China a anunțat miercuri că va prelungi cu trei luni ancheta antidumping asupra coniacului originar din Uniunea Europeană, o perioadă mai scurtă decât cea permisă......
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Autoritățile din Taiwan au blocat tranzacția de 950 de milioane de dolari prin care Uber Technologies preia afacerea Foodpanda ...
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis miercuri o atenţionare Cod galben de inundaţii pe râuri ...
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, după ce am legalizat aceste tranzacții
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, ...
Companiile ruse au început să utilizeze bitcoin și alte monede digitale în plăți internaționale în urma modificărilor ...