Simulările evaluării naţionale şi bacalaureatului sunt descentralizate şi au loc până în aprilie
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că procentele mici de promovabilitate înregistrate la examenele naţionale nu sunt un semn bun şi trebuie făcută o analiză pentru a vedea care sunt cauzele acestora.
„Procentele mici la examenele naţionale nu sunt un semn bun. O să analizăm cauzele să vedem cine nu-şi face treaba. Poate nu-şi fac treaba elevii sau profesorii, poate este vorba de un management care nu este bun pentru şcoală sau poate chiar noi, ministerul. Poate vina este a părinţilor. Sigur că acolo unde promovabilitatea este zero sau puţin peste zero trebuie luate măsuri radicale”, a mai spus Remus Pricopie.
Ministrul Educaţiei a precizat că simulările examenelor naţionale sunt descentralizate şi există o metologie specifică fiecărui judeţ.
„Niciun rezultat slab, chiar şi la simulări, nu ne bucură”, a mai spus ministrul Remus Pricopie.
Întrebat dacă va păstra măsurile de securitate de la examenele naţionale, ministrul a spus că „sigur camerele de supraveghere rămân, dar securizarea este un proces mai amplu, care începe odată cu redactarea subiectelor, până la deschiderea acestora”.
Inspectorul şcolar general al Capitalei, Constantin Trăistaru, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX că simulările pentru examenele naţionale au loc în două etape, o parte ianuarie – februarie, iar alta în 24-26 aprilie.
„Simulările pentru bacalaureat încep la sfârşitul lui ianuarie şi continuă în februarie, o primă parte, iar a doua în intervalul 24-26 aprilie, astfel încât în această perioadă elevii să fie testaţi la toate probele examenului de bacalaureat. Pentru evaluarea naţională vor fi două simulări”, a spus inspectorul general şcolar.
În Cluj, potrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), Valentin Cuibus, la simularea bacalaureatului, organizată în perioada 3-6 decembrie 2012, s-au înscris 5.764 de elevi, dintre care au fost prezenţi 4.926.
„Examenul s-a desfăşurat în condiţii similare celui din vară, cât mai aproape de realitate, cu camere video, cu doi supraveghetori. Subiectele au fost cu o idee mai grele decât la bacalaureatul din vară, e un semnal că am preferat subiecte mai dificile, ca ei să perceapă că examenul nu e joacă. Promovabilitatea la simulare a fost de 43 la sută, faţă de 56 la sută cât a fost în vară, ceea ce este un procent satisfăcător, ţinând cont că ne aflăm la şapte luni de examenul de bacalaureat din vara anului 2013. Există premise ca în vara anului viitor să avem o promovabilitate la bacalaureat de 66 la sută, care este ţinta noastră, cu 10 la sută mai mult ca în 2012”, spunea Cuibus, la anunţarea rezultatelor simulării.
El afirma că la simulare nu a fost înregistrată nicio medie zece şi menţiona şi faptul că au fost eliminaţi opt elevi care au copiat.
„Mi-e greu să înţeleg de ce au vrut să copieze la simulări”, spunea Valentin Cuibus.
Lucrările corectate de la simularea bacalaureatului vor fi analizate cu fiecare elev.
În judeţul Arad, nu se organizează o simulare a examenului de bacalaureat.
În Bistriţa-Năsăud, această simulare este programată în 23 ianuarie, în Mureş va avea loc la sfârşitul lunii ianuarie-începutul lunii februarie, în Covasna în februarie, iar în Sălaj în martie.
În judeţul Galaţi nu s-au susţinut încă simulările la examenul de bacalaureat. Inspectoratul Şcolar Judeţean din Galaţi a stabilit însă un grafic al acestor simulări pentru fiecare obiect în parte, probele urmând a fi susţinute pe parcursul lunii martie.
Tot în martie va avea loc şi simularea probelor de examen în judeţul Galaţi, prima probă, la informatică, fiind programată în 6 martie. În 12 martie se va susţine proba la geografie, iar pe 14 martie cea la istorie. Simularea pentru examenul de la biologie va fi organizată pe 15 martie, iar pentru disciplinele socio-umane, simularea examenului va avea loc pe 19 martie. Probele la chimie şi fizică au fost programate pe 20 martie, matematica pe 21 martie, iar la limba şi literatura română simularea va ave loc pe 26 martie.
În prima sesiune a bacalaureatului din 2012, promovabilitatea a fost de 44,26%, după soluţionarea contestaţiilor, faţă de 45,72% în 2011.
Potrivit rezultatelor înregistrate la bacalaureat în 2012, în nouă judeţe promovabilitatea a scăzut în 2012 faţă de 2011 cu procente cuprinse între 33,83 şi 11,87. Alte opt judeţe şi Capitala au avut diferenţe în minus de până în 10%, iar în 24 de judeţe, numărul celor care au promovat bacalaureatul înainte de contestaţii a fost mai mare decât în 2011.
Ministrul de atunci al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, declara, după afişarea primelor rezultate, că promovabilitatea la bacalaureatul din 2012 este sub aşteptările celor din sistemul de învăţământ, rezultatele fiind cele mai slabe din ultimele două decenii
În 2011, promovabilitatea la bacalaureat a fost de 45,72% după contestaţii, iar rezultatele au fost considerate cele mai slabe din ultimele două decenii, fiind pentru prima dată când în aproape 30 de unităţi de învăţământ nu a fost niciun promovat.
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, declara, în 23 decembrie 2012, pentru MEDIAFAX, că examenele din 2013 rămân aşa cum au fost anunţate, precizând că nu este „adeptul schimbării de dragul schimbării”.
„Nu vorbim de schimbări la admitere în acest an. Bacalaureatul rămâne la fel, conform legislaţiei în vigoare, este exact ca anul trecut. Avem în Parlament o lege de modificare a bacalaureatului, vom vedea ce decizie va fi luată. Nu îmi propun să introduc ordonanţe de modificare a legii ca să modific examenul în acest an şcolar. Este foarte important să vedem ce decizie va lua Parlamentul legat de legea privind examenul de bacalaureat”, preciza atunci ministrul.