Instalarea primului simulator al unui SMR NuScale la Universitatea POLITEHNICA din București este un prim pas în pregătirea viitoarei generații de ingineri nucleariști care vor avea un rol esențial în proiectul strategic de dezvoltare a primei centrale de tip SMR în România în acest deceniu, arată Nuclearelectrica
“Centrul E2, dezvoltat ca parte a programului Foundational Infrastructure for Responsible Use of Small Modular Reactor Technology (FIRST), o inițiativă a Guvernului Statelor Unite ale Americii, va contribui la realizarea obiectivelor României de a deveni un lider în ceea ce privește implementarea sigură a reactoarelor modulare mici în România şi Europa, precum și un hub de educație și formare a specialiștilor în domeniul SMR în regiune”, mai arată compania
Gazda evenimentului, care va avea loc vineri, 12 mai, va fi Mihnea Costoiu, Rector al Universității POLITEHNICA din București, iar invitați vor fi reprezentanți ai Guvernelor României și SUA, reprezentanți ai companiilor NuScale, Nuclearelectrica, RoPower, E-Infra, CNCAN, ANDR, și studenți ai universităților tehnice din România, din – București, Târgovişte, Constanţa și Piteşti.
Context
În noiembrie 2021, Nuclearelectrica şi NuScale Power au semnat un acord pentru a avansa implementarea tehnologiei inovatoare a reactoarelor modulare mici a NuScale, în România, în acest deceniu.
În mai 2022, Nuclearelectrica, NuScale şi E-Infra, proprietarul amplasamentului, au semnat un MoU (memorandum de înţelegere – n.r.) pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa. Fluor Co. va coordona etapa de Engineering, Procurement and Construction (EPC) pentru acest proiect.
În 27 iunie 2022, cu ocazia lansării Parteneriatului pentru Infrastructură şi Investiţii Globale, prezentat la Summit-ul Liderilor G7, preşedintele Statelor Unite Joe Biden a anunţat alocarea unui grant de 14 milioane de doalri pentru etapa de dezvoltare a reactoarelor modulare mici în Romania by NuScale – Studiul preliminar de inginerie şi design front-end pentru proiectul SMR în România.
Compania americană NuScale Power şi compania românească RoPower Nuclear (deţinută în cote egale de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas) au semnat contractul pentru faza 1 a lucrărilor de inginerie şi proiectare pentru prima centrală cu reactoare nucleare modulare mici din România.