Simultan, cel mai mare procesator de lapte cu capital autohton, investește 6,5 milioane de euro într-o nouă fabrică. Va înlocui munca repetitivă cu roboți

Alina Stanciu - mie, 10 mart. 2021, 22:16
Simultan, cel mai mare procesator de lapte cu capital autohton, investește 6,5 milioane de euro într-o nouă fabrică. Va înlocui munca repetitivă cu roboți

Simultan, cel mai mare procesator de lapte cu capital autohton, deținut de Florin Herbai, va finaliza anul acesta o investiție de 6,5 milioane de euro din fonduri proprii într-o nouă unitate de procesare construită de la zero, la Sânandrei, lângă Timișoara. În noua unitate vor lucra cinci roboți care vor înlocui o parte din forța de muncă. Procesatorul va face astfel economii de 600.000 de euro pe an.

Noua fabrică Simultan, puternic tehnologizată, va înlocui unitatea de la Orțișoara Timiș, acolo unde procesatorul fabrică acum lactate sub brandul SIM și care “ a rămas mică”, după cum a povestit pentru Economica antreprenorul Florin Herbai.

“Suntem siguri că anul acesta dăm drumul la fabrica Sânandei de lângă Timișoara. Este o investiție de 6,5 milioane de euro, fabrica întinzându-se pe o suprafață de 15.000 de mp. Am construit de la zero, deja avem halele ridicate, urmează să turnăm pardoseli și să intrăm cu utilajele. Capacitatea de producție va fi de 500.000 de litri pe zi”, mai spune antreprenorul care a ales să reinvestească în loc să mai apeleze ca în trecut la fonduri europene. „Noi am mai accesat fonduri europene (în 2017, pentru modernizarea fabricii de la Ortișoara și un depozit logistic n.red.) așa că ni s-ar fi scăzut din punctaj. În plus, ar fi durat mai mult până construiam fabrica și am fi pierdut astfel bani”, a explicat acesta.

Potrivit lui Herbai, unitatea de producție de la Orțișoara are 3.500 de mp și o capacitate de producție de 200-260.000 de litri pe zi.

Mai mulți roboți în loc de angajați

În afară de creșterea capacității de producție, noua fabrică de procesare a celor de la Simultan a fost gândită pentru a reduce costurile de producție per litru de lapte. Iar acest lucru va fi posibil prin înlocuirea unor angajați cu roboți. Compania estimează că-și va reduce costurile cu 600.000 de euro pe an numai datorită scăderii numărului de angajați. Potrivit datelor Ministerului de Finanțe, în 2019, compania avea un număr mediu de 240 de salariați. Herbai nu a menționat câți oameni vor fi disponibilizați, dar a precizat că Simultan va avea nevoie de angajați pe măsură ce capacitatea de producție va crește.

“Utilajele pe care le vom monta sunt mult mai performante. Vom avea roboți care se vor ocupa de ambalare, așezare în cartoane pe paleți, livrare și încărcare TIR. Cheltuiala pentru litrul de lapte va fi astfel mai mică”, explică managerul potrivit căruia în noua fabrică vor exista 5 roboți.

În medie, costul unui robot este de 100.000 de euro, aceștia fiind proiectați să îndeplinească funcțiile pe care le solicită cumpărătorul.

Compania folosește deja roboți în centrul de depozitare pe care îl are pentru a pune laptele în navete.

Reduc din costuri pentru a rămâne competitivi

Nevoia  Simultan de a reduce din costuri are legătură și cu politica comercial a companiei. Simultan produce sub brandul propriu SIM, dar este și unul dintre principalii furnizori ai marilor rețele comerciale pentru brandurile private ale acestora. Compania face marcă proprie pentru toți marii jucători din piață cu excepția Lidl, ceea ce înseamnă că trebuie să fie extrem de competitivă pentru a putea crește.

Anul trecut, în plină pandemie, Simultan a raportat o cifră de afaceri de 246 de milioane de lei, față de 166,3 milioane de lei cu un an în urmă. Aceasta în condițiile în care una dintre sursele importante de venit ale companiei – programul școlar laptele și cornul- a fost sistat. Laptele pentru școlari însemna aproximativ 15% din business-ul Simultan.

“Am donat peste 100 de tiruri de lapte UHT. Lucram pe stoc și efectiv nu am avut ce face cu laptele. Ne-am ambiționat însă și am reușit să creștem pe celelalte segmente. Am câștigat noi branduri private și noi produse (pentru care fac marcă private n.red.) și am avut creșteri și urmare a cererii retailerilor. Aceștia se extind și au nevoie de cantități suplimentare, a mai declarat Herbai.

Potrivit acestuia, în jur de 40% din cifra de afaceri a comaniei este generată de mărcile private.”Chiar dacă se câștigă mai puțin făcând marcă privată, totuși se câștigă. Știu că eu, cu mâna mea, îmi creez concurență (la brandul SIM n.red.), dar dacă nu o fac eu o face alt producător. Brandurile proprii se luptă inegal cu mărcile marilor lanțuri de magazine – suportă taxe, prezența la raft a mărcilor private este mai bună. În plus, brandul SIM sau oricare alt brand poate lipsi de pe raft. Dar mărcile private nu. Astfel, dezavantajul la brandul nostru este că apar fluctuații”, mai explică antreprenorul.

Planuri de viitor – un spațiu logistic în Brașov

În afară de fabrica Ortișoara și cea în construcție, de la Sânandrei, Simultan a mai achiziționat la începutul anului trecut două fabrici – una la Ucea, județul Brașov, și una în Harghita. Fabrica de la Ucea a fost preluată de la Austin Meats (fosta Carmolimp), companie antreprenorială controlată de familia Șoneriu, aflată în faliment.

“Vom folosi unitatea de la Ucea pentru a crea un centru logistic, dar nu este o prioritate acum pentru noi. Am mutat deja utilajele de acolo și a rămas o hală frumoasă. La Harghita producem brânzeturi, capacitatea fiind de 80.000 de litri pe zi”, mai explică antreprenorul.

Situația fermierilor – o reală problemă

Cât despre furnizorii săi de lapte, Herbai atrage atenția că aceștia sunt într-o situație destul de dificilă. Din cauza secetei, costurile inputurilor (cereale pentru hrană) au crescut și cu peste 37%, ceea ce nu se poate reflecta în preț.

„Prețurile la materia primă – porumb , soia – au crecsut spectaculos, dar prețul la lapte (materie primă n.red.) nu a crescut, ceea ce pentru ei este frustrant. Mulți nu pot duce povara asta în spate. Eu văd o mare problemă aici, pentru că dacă ei nu sunt rentabili, reduc cantitățile. Acum, ei cumpără scump și vând ieftin. Nu sunt profitabili. Or, din punctul meu de vedere, soluția ar fi să reușim să creștem prețul produsului la magazine. Este foarte greu însă. Potrivit contractelor sunt acceptate creșteri de preț doar dacă fundamentezi cu date că există scumpiri (a produselor procesate livrate în lanțurile mari de magazine n.red.) în toată piață”, mai explică managerul Simultan.

Compania cumpără aproape tot laptele pe care îl procesează de la fermieri. Pentru laptele produs în cadrul programului școlar Laptele și Cornul apela însă și la lapte spot, din import.

Citește și

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...