Sinca (BCR): Amploarea dezinflaţiei din iulie a depăşit aşteptarile noastre
„Amploarea dezinflaţiei din iulie a depăşit aşteptările noastre şi ale celorlalţi analişti. Inflaţia lunară a fost negativă (-0,34%), ceea ce a condus la scăderea inflaţiei anuale la 4,4%. Inflaţia CORE 2 ajustat care este monitorizată atent de BNR şi care exclude din nivelul general al preţurilor pe cele administrate, volatile, combustibilii şi tutunul a scăzut la 2,5%”, a spus Eugen Sinca.
Potrivit acestuia, alimentele s-au ieftinit cu 1,6% faţă de iunie datorită recoltei abundente de legume şi fructe proaspete. Preţul bunurilor nealimentare a crescut după scumpirea gazelor naturale pentru populaţie cu 7,9% conform unui calendar agreat cu FMI şi Comisia Europeana. Totodată, combustibilii şi tutunul au avansat fiecare cu 0,6% lunar şi au contribuit la presiunile asupra grupei produselor nealimentare. Serviciile au crescut cu 0,3% deoarece ieftinirea telefoniei după aprecierea lunară a leului a fost contrabalansată de creşterea preţului administrat al serviciilor de apă şi salubritate (+3%).
„Noua noastră estimare de inflaţie pentru luna decembrie este 2,5% iar la începutul anului 2014 vedem inflaţia anuală în jurul nivelului de 1,4%. Ciclul de relaxare a politicii monetare va continua iar dobânda de politică monetară ar putea fi redusă la 4% până în noiembrie. Rezervele minime obligatorii pentru lei ar putea fi reduse în T1 2014, punând presiune în jos asupra dobânzilor interbancare la lei. ROBOR la 3 luni este estimat la 3,6% în decembrie 2013 şi 3,4% în decembrie 2014, cu şanse să vedem chiar şi dobânzi mai mici dacă BNR reduce din nou dobânda cu 50 de puncte de bază în septembrie (estimăm şanse de 30% pentru un astfel de scenariu). Riscul unei deprecieri puternice a leului în mijlocul ciclului de relaxare a politicii monetare este redus datorită continuării reformelor în noul acord cu FMI şi Comisia Europeană şi a nivelului înalt al rezervelor valutare ale BNR (33,4 miliarde euro)”, a spus Eugen Sinca.
Preţurile de consum au scăzut cu 0,34% în luna iulie 2013 faţă de luna precedentă, iar rata anuală a inflaţiei (pe ultimele 12 luni) a scăzut la 4,41%, cel mai mic nivel din ultimele 12 luni, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică /INS/.
Preţurile de consum nu au mai scăzut din iunie 2012, când au consemnat o diminuare de 0,04% faţă de luna anterioară, iar rata anuală a inflaţiei nu a mai fost la un nivel atât de scăzut din august 2012, când s-a situat la 3,88%. În noiembrie 2012, rata anuală a inflaţiei s-a situat la un nivel apropiat, dar uşor mai ridicat, de 4,56%.