‘Ştim că peste tot în lume se închid rafinării şi că nu este neapărat o investiţie profitabilă, dar aceste rafinării nu au în spate un combinat petrochimic, ci sunt efectiv rafinării care produc combustibili. Una e să vinzi la pompă doar benzină şi motorină, alta e să produci PVC, adică să mergi cu rafinarea petrolului până la produse petrochimice. Arpechim nu este profitabilă fără Oltchim, aşa cum nici Oltchim nu ar fi la capacitate maximă fără această rafinărie. Cel care va prelua Oltchim şi vrea o cifră de afaceri de un miliard, va lua şi rafinăria, adică va dori o paletă largă de produse’, a precizat Cernev.
Nicio companie petrolieră din lume nu ar putea opera rafinăria Arpechim astfel încât să obţină profit, a declarat vineri Manfred Leitner, şeful diviziei de Rafinare şi Marketing, în cadrul OMV Media Summit, organizat la Viena. ‘Am fi surprinşi dacă cineva în lumea asta va opera Arpechim pe profit…Altfel n-am fi închis-o’, a precizat Leitner.
Potrivit acestuia, OMV nu poartă în acest moment discuţii cu vreun potenţial cumpărător privind vânzarea rafinăriei, pe care a închis-o în 2011. ‘OMV a pierdut mult din 2004 încoace cu Arpechim. Nu am avut discuţii serioase cu vreun potenţial cumpărător. Dacă statul român va veni cu un investitor care vrea să cumpere rafinăria la pachet cu Oltchim, suntem deschişi la discuţii’, a spus oficialul companiei austriece.
Andrei Gerea, ministrul Economiei, a precizat că statul român va scoate la vânzare combinatul Oltchim la pachet cu Arpechim, principalul său furnizor de materii prime