Sindicaliştii de la TMK Artrom vor protesta joi în fața Guvernului împotriva blocării conturilor companiei

Sindicaliştii de la TMK Artrom, de la unităţile din Slatina şi Reşiţa, anunţă că vor protesta joi, 7 aprilie, în faţa sediului Guvernului României, solicitând ridicarea unor restricţii impuse companiei în contextul sancţiunilor împotriva Rusiei, astfel încât să poată fi livrată marfa către clienţi şi să poată fi folosiţi banii din conturi.
AGERPRES - mar, 05 apr. 2022, 18:09
Sindicaliştii de la TMK Artrom vor protesta joi în fața Guvernului împotriva blocării conturilor companiei

Potrivit preşedintelui Sindicatului Solidaritatea de la TMK Artrom, Cristian Gheorghe, la protest vor participa aproximativ 400 salariaţi ai companiei, susţinuţi şi de reprezentanţi ai Cartel Alfa Olt, Federaţiei Metarom şi Solidaritatea Metal.

Sindicaliştii solicită Guvernului derogarea de la sancţiuni în baza articolului 4 din Regulamentul UE nr 269/2014 şi nu al articolului 6 din acelaşi Regulament, cum se întâmplă în prezent, deoarece, potrivit sindicaliştilor, acum plăţile pot fi făcute doar în limita sumelor existente în conturi la data de 10 martie 2022, data blocării conturilor bancare ale TMK Artrom, iar produsele realizate de societate nu pot fi livrate clienţilor.

„Solicităm în primul rând deblocarea conturilor TMK Artrom, pentru că ieri, 4 aprilie, a fost primită o altă decizie de la ANAF, din păcate aproape identică cu prima, nu aduce niciun plus. Beneficiem tot de art 6 din Regulamentul UE, nu de articolul 4 din acelaşi Regulament şi solicităm deblocarea conturilor definitiv. În acest context, am hotărât să plecăm joi dimineaţa cu un număr de 300 – 400 de salariaţi, alţi 50 de la Reşiţa, pentru a ne exprima doleanţele în faţa Guvernului. Să vedem dacă vreun reprezentant al Guvernului va sta de vorbă cu noi. În baza ar 4 (din Regulamentul UE nr.269/2014 n.r.), puteam funcţiona aproape normal”, a declarat marţi, pentru AGERPRES, Cristian Gheorghe.

Sindicalistul a punctat că societatea a produs în ultima lună fără să poată livra, are peste 1.400 de tone de marfă blocate în port şi „munţi” de ţevi în curtea fabricii din Slatina, ce nu pot fi trimise către beneficiari din cauza sancţiunilor.

„Nici nu mai ştim unde să depozităm marfa pe care o producem, sunt munţi de produs finit, de ţeavă, pe care nu avem unde să o mai punem, dar nu avem voie să o vindem. În cazul de art. 4, am putea trimite marfa către clienţi. Cred că cineva vrea efectiv să închidă fabrica, ‘băieţii deştepţi’ să preia activele după ce se ajunge la faliment. De ce nu suntem lăsaţi să lucrăm? Suntem în cel mai bun an din ultimii 30 de ani din punct de vedere al contractelor”, a adăugat liderul sindical.

Plata salariilor pentru luna martie, ce ar trebui încasate pe 15 aprilie, este pusă sub semnul întrebării, a susţinut Cristian Gheorghe, subliniind că derogările de până acum permit efectuarea unor plăţi în limita banilor existenţi în conturi până la 10 martie, din care deja au fost plătite salarii în martie, precum şi facturi.

„Pe 15 aprilie ar trebui să încasăm salarii, dar dacă se menţine situaţia de acum, vă garantez că nu va exista posibilitatea plăţii salariilor. Din banii existenţi până la 10 martie s-au plătit salarii, facturi, s-au trimis bani pentru tichetele de masă pe care nu le-am încasat încă. Sunt bani intraţi în conturi după 10 martie, dar nu pot fi folosiţi”, a precizat Cristian Gheorghe.

Sindicatele de la TMK Artrom au protestat şi la Slatina, în ziua de 29 martie, solicitând deblocarea conturilor companiei pentru a putea funcţiona în condiţii apropiate de cele normale.

ANAF a informat pe 24 martie că au fost puse în aplicare măsuri restrictive, în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei, pentru trei entităţi controlate în mod indirect, prin intermediul TMK Steel Holding United, de către o persoană fizică aflată pe lista de sancţiuni dispuse de Uniunea Europeană.

TMK Artrom a primit însă o derogare pentru plăţile esenţiale şi salarii, prevăzută la art. 6 alin. (1) lit. a şi b din Regulamentul (UE) nr. 269/2014.

Ordinul ANAF privind blocarea fondurilor şi resurselor deţinute de TMK Artrom a fost atacat în instanţă de companie, la Curtea de Apel Bucureşti, primul termen al procesului fiind fixat pe 12 aprilie.

Dosarul are ca obiect suspendarea executării actului administrativ Ordin nr. 468/2022, adică a documentului prin care ANAF dispune blocarea fondurilor şi resurselor TMK Artrom.

Te-ar mai putea interesa și
Olaf Scholz îi transmite lui Trump că principiul inviolabilităţii graniţelor se aplică tuturor ţărilor, fie că sunt în est sau în vest
Olaf Scholz îi transmite lui Trump că principiul inviolabilităţii graniţelor se aplică tuturor ţărilor, fie că sunt ...
Cancelarul german Olaf Scholz a cerut din nou sâmbătă "tuturor ţărilor, fie că sunt din est sau din vest", să respecte graniţele internaţionale, subliniind că "nicio ţară nu este curtea......
TikTok a avertizat că și alte firme pot să aibă soalta lui, în timpul procesului de la Curtea Supremă a SUA privind interzicea sa pe teritoriul american
TikTok a avertizat că și alte firme pot să aibă soalta lui, în timpul procesului de la Curtea Supremă a SUA privind ...
Avocatul care reprezintă TikTok și compania mamă din China, ByteDance, a avertizat, în timpul pledoariei din fața Curții ...
Pandemia rămâne un subiect tabu în China la cinci ani de la înregistrarea primului deces de COVID-19
Pandemia rămâne un subiect tabu în China la cinci ani de la înregistrarea primului deces de COVID-19
Pandemia de COVID-19 rămâne un subiect tabu în China, unde în urmă cu cinci ani s-a înregistrat primul deces cunoscut ...
Cseke Attila: MDLPA este singurul minister care nu a solicitat posturi în ultimii patru ani. Nu cred că se impun măsuri de eficientizare, dar vom face o analiză
Cseke Attila: MDLPA este singurul minister care nu a solicitat posturi în ultimii patru ani. Nu cred că se impun măsuri ...
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat sâmbătă, la Oradea, că MDLPA este singurul minister care nu a solicitat ...