Sindicaliştii din cadrul Complexului Energetic Hunedoara strâng semnături pentru declanşarea grevei generale

Economica.net
02 09. 2016
ceh_57788700

Liderii de sindicat din cadrul structurii energetice hunedorene susţin că vineri, la concilierea stabilită de ITM Hunedoara, nu a fost prezent niciun reprezentant al administraţiei CEH, aceştia fiind „prea ocupaţi cu concedierile colective”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În aceste condiţii, salariaţii sunt chemaţi să spună dacă sunt de acord sau nu cu declanşarea grevei generale.

„Administraţia CEH nu a fost prezentă la ITM pentru concilierea conflictului colectiv de muncă, ci a cerut, printr-o adresă, păstrarea termenului de 6 septembrie, invocând programul încărcat din cauza concedierilor colective. Salariaţii CEH sunt chemaţi luni şi marţi să semneze tabelele pentru acordul cu privire la declanşarea grevei”, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Sindicatului „Muntele”, Petre Nica.

Sindicaliştii de la „Muntele” au reuşit să schimbe data concilierii cu administraţia Complexului Energetic Hunedoara, cerând Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara să aducă mai repede administraţia şi sindicatele la conciliere, termenul iniţial pentru discuţii fiind stabilit pentru 6 septembrie.

Cererea sindicaliştilor a primit răspuns favorabil din partea ITM Hunedoara, iar cele două părţi au fost notificate, joi, ca vineri să se prezinte la sediul inspectoratului.

Concilierea este o etapă importantă, întrucât angajaţii CEH nu au contract colectiv de muncă, iar stabilirea unui acord ar înseamnă încheierea unui act între administraţie şi sindicate în urma căruia salariaţii complexului hunedorean vor beneficia de drepturi pe care nu le-au mai primit din luna martie.

Săptămâna viitoare, cei 840 de salariaţi ai Complexului Energetic Hunedoara care urmează să fie concediaţi colectiv de la 1 octombrie vor primi notificările din partea administraţiei.

Conflictul colectiv de muncă la CEH a fost declanşat în data de 12 august, după ce negocierile dintre administraţie şi sindicate purtate pentru încheierea unui nou contract colectiv de muncă au fost suspendate, întrucât nu au putut fi garantate sumele necesare pentru plata drepturilor salariaţilor.

Cei peste 6.000 de angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara nu mai au contract colectiv de muncă din martie când, în prima fază a insolvenţei societăţii, actul a fost denunţat ilegal de administratorul judiciar, GMC Craiova.

Vechiul contract colectiv de muncă, neaplicat din martie anul curent, a expirat la data 1 august.