Sindicaliştii din învăţământ pichetează luni şi marţi sediul Guvernului

Economica.net
18 04. 2016
protest_fsli_54604800

Protestatarii sunt nemulţumiţi, printre altele, de faptul că Executivul nu a aprobat proiectul Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, elaborat pe baza Memorandumului aprobat de premierul Dacian Cioloş în data de 12 ianuarie 2016.

Potrivit FSLI, proiectul propus de Ministerul Muncii, în urma discuţiilor dintre grupul interministerial şi reprezentanţii instituţiilor bugetare, urma să elimine actualele inechităţi şi dezechilibre din salarizarea personalului din sectorul public.

‘Cu toate acestea, Guvernul Cioloş nu l-a înaintat Parlamentului spre adoptare! Actualul sistem de salarizare, mai ales pentru personalul din învăţământ, este complet nemotivant, nu încurajează performanţa profesională şi nu atrage către acest sector vital tinerii cu vocaţie pentru meseria de dascăl’, se arată în comunicatul FSLI.

De asemenea, sindicaliştii consideră că este incorect modul de stabilire a costului standard per antepreşcolar/preşcolar/elev, ‘atâta timp cât se pleacă de la un ‘dat’ al Ministerului Finanţelor Publice şi nu de la nevoile reale de finanţare ale unităţilor de învăţământ’, precum şi ‘inactivitatea factorilor de decizie în stoparea ‘fenomenului’ de depăşire a numărului de antepreşcolari/preşcolari/elevi la grupă/clasă, cu mult peste cel prevăzut de art. 63 din Legea educaţiei naţionale’.

Pe lista nemulţumirilor sindicaliştilor se mai regăsesc: nedecontarea, în integralitate, de către toate autorităţile publice locale, a cheltuielilor pentru naveta la şi de la locul de muncă a cadrelor didactice şi a personalului didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar de stat, creşterea alarmantă a numărului de agresiuni fizice şi verbale asupra personalului didactic, săvârşite de elevi şi reprezentanţii legali ai acestora, neadaptarea conţinutului programelor şcolare la nevoile de formare ale elevilor şi la cerinţele de pe piaţa forţei de muncă, inexistenţa dreptului legal al personalului didactic de predare cu o vechime efectivă în învăţământ de cel puţin 34 de ani de a se pensiona la cerere, cu 3 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei, neadoptarea unor măsuri legislative care să conducă la depolitizarea funcţiilor de conducere din învăţământ.

Totodată, cadrele didactice amendează supraîncărcarea activităţii desfăşurată de personalul nedidactic din unităţile de învăţământ preuniversitar, generată de reducerile de posturi din anii anteriori, concomitent cu măsurile de suspendare a ocupării posturilor vacante/devenite vacante, precum şi lipsa autorizaţiei sanitare de funcţionare pentru mii de unităţi de învăţământ.

FSLI reprezintă drepturile şi interesele a aproximativ 178.000 de membri de sindicat, adică peste 60% din totalul salariaţilor din învăţământul preuniversitar.