Miercuri, o delegaţie a sindicaliştilor a avut discuţii cu ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, şi cu conducerea CN Poşta Română.
„Domnul ministru a asigurat şi ne-a asigurat că va urmări întreg procesul de discuţii, care va începe de săptămâna viitoare, de marţi încolo, la nivel tehnic, între managementul companiei şi salariaţi, sindicat, pe temele de interes pe care noi le-am ridicat în cadrul protestului. Zilnic, domnul ministru o să primească raport cu paşii care s-au făcut pe direcţia discuţiilor. În acest context, mâine şi poimâine suspendăm acest protest. Ne organizam noi pentru săptămâna viitoare, pentru întâlnirile tehnice”, a declarat, pentru Agerpres, liderul Federaţiei Sindicatelor din Poştă şi Comunicaţii, Ion Oţelea.
Acesta a subliniat că, în funcţie de evoluţia negocierilor, urmează să se stabilească dacă va fi reactivat sau nu programul de proteste.
„E posibil să ne întâlnim la masă cu compania şi să avem parte de un refuz de abordare, sau de o respingere sau de eschivare de la discuţie şi atunci, cumva, asigurarea ministrului că se implică mai ferm în procesul acesta este şi pentru noi o garanţie că avem o şansă să depăşim lucrurile. Dacă nu, vom reactiva programul de proteste”, a spus Oţelea.
Sindicaliştii din Poşta Română au declanşat luni o serie de proteste, programate a avea loc până vineri, pe lista nemulţumirilor aflându-se lipsa unui sistem de salarizare transparent, motivant şi nediscriminatoriu, care a condus la situaţia inacceptabilă de astăzi din Poşta Română, în care circa 17.000 dintre angajaţi, adică 80% din personal, se află la salariul minim pe economie, indiferent de funcţie, studii, responsabilităţi, experienţă profesională.
De asemenea, sindicaliştii au semnalat că există un risc uriaş ca, odată cu creşterea salariului minim pe economie, de la 1 ianuarie 2024, Poşta Română să intre în procedură de insolvenţă sau să concedieze multe mii de angajaţi.
Sindicaliştii reclamă, totodată, lipsa politicilor coerente de dezvoltare şi sustenabilitate a CNPR, lipsa de transparenţă şi predictibilitate în actul de management, precum şi lipsa dialogului social la nivelul Poştei Române.
Poşta Română este liderul de piaţă în sectorul serviciilor poştale şi deserveşte aproximativ 19 milioane de români, printr-o reţea extinsă de 5.500 de oficii poştale.
În prezent, compania se află în proprietatea statului român, reprezentat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (93,52% din pachetul de acţiuni) şi Fondul Proprietatea (6,48%).