Sindicaliştii FSE „Spiru Haret” pichetează marţi sediul Ministerului de Finanţe
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie (FSE) „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat, luni, că aproximativ 100 de cadre didactice vor picheta sediul Ministerului de Finanţe, sindicaliştii fiind nemulţumiţi de faptul că plata drepturilor salariale se face cu întârziere din cauza ordinului emis de ministrul de Finanţe.
Aceştia reclamă faptul că, odată cu aplicarea actului normativ, sunt necesare zeci sau chiar sute de ordine de plată şi trebuie să se lucreze cu până la 96 de conturi de trezorerie, în loc de patru, ceea ce face ca drepturile salariale ale cadrelor didactice să fie plătite cu întârziere.
Liderul sindical a precizat că acţiunea de protest va avea loc marţi, între orele 11.00 şi 12.30, şi nu va afecta activitatea cadrelor didactice.
Şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a reclamat faptul că angajaţii din educaţie primesc salariile cu o întârziere, din cauza ordinului Ministerului Finanţelor privind noile măsuri fiscal-bugetare, care a fost emis în decembrie şi pus în aplicare din ianuarie.
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, spunea, în 9 ianuarie, că salariile din învăţământ vor fi plătite „în câteva zile”, întârzierea nefiind cauzată de lipsa banilor, ci de „un nou sistem de prezentare a datelor în trezorerie”, care nu este valabil doar în sectorul educaţie.
„Nu sunt probleme legate de lipsa banilor, ci despre un nou sistem de prezentare a datelor în trezorerie, nu numai în sectorul de învăţământ. Este vorba despre o nouă formulă de raportare, mult mai analitică, pentru a face distincţia între diferitele tipuri de categorii de capitole bugetare, corelate cu activităţile. De exemplu, la noi în educaţie, va fi făcută corelaţia cu ciclurile de învăţământ”, preciza ministrul Remus Pricopie.
Premierului Victor Ponta spunea, săptămâna trecută, că problema întârzierii plăţii salariilor în educaţie a apărut deoarece procedurile europene de întocmire a documentelor pentru astfel de plăţi au fost schimbate, dar nu toată lumea care cunoştea această modificare a avut grijă să o şi aplice în termen util.
„Conform deciziei Comisiei Europene şi modului de lucru la nivel european, s-au schimbat procedurile de întocmire a documentelor pentru plăţi. Aproape toată lumea a ştiut şi s-a apucat de treabă, dar unii, cum e în România, şi nu doar în România, deşi ştiu reglementarea, au stat până în ultima secundă să aplice. Dar sunt, banii nu lipsesc, avem în buget”, preciza Ponta.
El adăuga însă că, la presiunile Ministerului Finanţelor şi ale media, procedurile au fost îndeplinite de toţi şi nu ar mai trebui să existe întârzieri.