Proiectul de buget al Primăriei Municipiului București (PMB) alocă prea puțini bani pentru Societatea de Transport București (STB SA), lucru care periclitează buna funcționare a societății și poate reduce sever calitatea serviciului public oferit bucureștenilor, a atras atenția Vasile Petrariu, consilier general și președinte al Sindicatului Transportatorilor din București, în cadrul ședinței Comisiei Economice, Buget, Finanțe și Credite Externe din 23 aprilie.
”Eu o să mă refer la compensația care este alocată pentru transportul public local. Așa cum am citit în referatul pentru Bugetul de Venituri și Cheltuieli pe 2021, această sumă de 1,1 miliarde de lei este alocată pentru cei 3 operatori care activează în București – Ilfov. Este o sumă insuficientă care va avea consecință reducerea prestației de transport, cu efecte negative atât pentru cetățeni cât și pentru STB SA. Atrag atenția că STB SA are nevoie de aproximativ 1,3 miliarde de lei pentru a îndeplini condițiile din Contractul de Delegare”, a spus Vasile Petrariu.
Ca o consecință a bugetului insuficient, reducerea parcului de vehicule STB SA ar deregla ritmul de succedare, ceea ce ar crea mari nemulțumiri în rândul călătorilor. De asemenea, va fi afectată întreținerea, igienizarea și curățenia mijloacelor de transport, potrivit președintelui de sindicat.
”Cineva trebuie să explice cetățenilor care sunt consecințele subfinanțării transportului public local. Din estimările făcute la nivel de STB SA, reducerea cu aproape 20% a prestației înseamnă un parc de mașini mai mic cu aproximativ 250 de vehicule, ceea ce se va vedea în stradă. Fac apel la dumneavoastră, la colegii din CGMB și din Comisia de Buget să susținem amendamentul pe care noi
l-am propus și anume suplimentarea acestei sume cu 200 de milioane de lei pentru a îmbunătăți calitatea serviciului de transport public local”, a mai spus consilierul general Vasile Petrariu.
STB SA are 11.200 de salariați și un parc activ de 1.580 de vehicule, cu un rulaj de 107 milioane de km anual. Reducerea bugetului STB SA va afecta și această prestație, în sensul scăderii rulajului și implicit al creșterii intervalului de succedare al mijloacelor de transport în comun, potrivit sindicatului.