‘Nemulţumirile, la fel ca data trecută, le ştiţi foarte bine, avem acele 50 de revendicări din luna august, care nici până astăzi nu s-au rezolvat, dar esenţa problemei, în momentul de faţă, este salvarea ROMATSA de la faliment. Din cauza unui management profund defectuos din ultimii 3-4 ani am ajuns, astăzi, în această situaţie, din cauza neparticipării organismelor statului, care ar fi trebuit să se aplece asupra sesizărilor pe care noi le-am tot făcut în ultimii ani, inclusiv Ministerul Transporturilor. Suntem într-o situaţie în care, dacă nu se iau măsuri, nu doar de către managementul instituţiei, ci inclusiv la nivel de Minister al Transporturilor şi al Finanţelor, şansele sunt extrem de mici ca aceste servicii de trafic aerian să mai rămână’, a spus Tudorache.
Întrebat în ce condiţii angajaţii ROMATSA ar fi dispuşi să renunţe la greva generală, acesta a răspuns că doar prin acţiuni concrete şi deschise, atât din partea Ministerului Transporturilor, cât şi din partea patronatului companiei, dar a precizat, însă, că şansele ca greva să nu aibă loc sunt foarte mici.
‘E o întrebare la care este destul de greu de răspuns, pentru că, de exemplu, de la greva de avertisment, din 12 mai şi până acum, deşi au avut loc anumite discuţii şi s-a făcut un plan, nişte etape pe care trebuia să le parcurgem, din păcate nu s-a întâmplat nimic. Este evident că, în condiţiile în care vom avea deschidere şi acţiuni concrete, atât din partea Ministerului Transporturilor, cât şi din partea patronatului, există această posibilitate de a suspenda acea grevă, dacă ajungem să o facem. Şansele, din punctul nostru de vedere, din timpul scurt pe care îl mai avem, să nu se mai ţină această grevă, sunt foarte mici, deşi ne-am dori să nu ajungem să ţinem această grevă, dar în funcţie de poziţia pe care o va avea ministerul şi patronatul ROMATSA, vom analiza la momentul respectiv şi vom vedea în ce măsură vom suspenda greva din 30 mai, sau nu o vom mai ţine’, a mai spus preşedintele ATSR.
Întrebat despre câte zboruri vor fi afectate în cadrul grevei, acesta a spus că o treime din zboruri vor fi asigurate, potrivit legii, precum şi zborurile speciale, ale monarhilor, poliţiei, precum şi zboruri umanitare.
‘Exact ca şi în greva de avertisment, noi trebuie să respectăm legea, deci condiţiile respective sunt puse de legislaţia naţională. Vor fi asigurate 33% din zborurile care erau programate pentru intervalul respectiv, pentru perioada respectivă, plus toate acele excepţii, pe care le ştiţi, sunt trecute în lege, zborurile monarhilor, umanitare, poliţie, căutare salvare şi aşa mai departe’, a mai spus liderul sindical.
Potrivit unei declaraţii de joi a lui Gabriel Tudorache, controlorii de trafic aerian vor declanşa grevă generală în data de 30 mai 2017, pe termen nelimitat.
Angajaţii ROMTASA s-au aflat în data de 12 mai în grevă de avertisment, timp de două ore, peste 100 de salariaţi ai regiei protestând faţă de managementul ‘profund defectuos’ al Regiei şi faţă de lipsa contractului colectiv de muncă.
Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian – ROMATSA se află sub autoritatea Ministerului Transporturilor. ROMATSA are statut de regie autonomă autofinanţată de importanţă naţională, deţine monopolul natural al serviciilor de trafic aerian şi nu primeşte de la bugetul statului sume pentru realizarea obiectului de activitate sau pentru realizarea programului de investiţii şi dezvoltare.