„Condiţiile de transport pentru călători vor fi îmbunătăţite după ce vor fi achiziţionate vehicule electrice, nepoluante, troleibuze cu autonomie mărită, autobuze electrice şi tramvaie noi. Fondurile alocate nu vizează numai dezvoltarea parcului de vehicule, dar şi modernizarea depourilor, autobazelor, a celorlalte locaţii din cadrul STB SA, ceea ce va crea condiţii de muncă la nivel european pentru angajaţi. Toate aceste proiecte vor fi afectate grav sau chiar anulate, dacă bugetul Capitalei pe anul 2019 va fi redus, aşa cum s-a anunţat, în forma trimisă spre adoptare la Parlament”, spune Vasile Petrariu, preşedintele STB.
Sindicatul Transportatorilor din Bucureşti, reprezentantul a circa 9.000 de angajaţi, mai anunţă că „nu va accepta sub nicio formă readucerea Societăţii de Transport Bucureşti – STB SA la „situaţia umilitoare” în care s-a aflat până acum doi ani”.
Sindicaliştii amintesc că sute de autobuze, troleibuze şi tramvaie au ajuns în anul 2016 să fie imobilizate în autobaze şi depouri din cauza lipsei materialelor şi a pieselor de schimb.
Comparativ cu situaţia de atunci, în prezent au fost scoase din imobilizare circa 300 de vehicule, parcul circulant de autobuze crescând de la 630 la 950 în momentul de faţă, tramvaie de la 223 la 280, troleibuze de la 146 la 181, iar 130 de autobuze noi, Euro VI, circulă deja pe străzile oraşului, urmând ca până în vară, în total, 400 de noi autobuze să mărească flota STB SA, mai spun sindicaliştii.
Primăria Municipiului Bucureşti a lansat chiar săptămâna aceasta licitaţia pentru achiziţia a 100 de troleibuze, după ce în decembrie 2018 a lansat procedura pentru 100 de tramvaie.