Sindicat Mechel Câmpia Turzii: Autonomia de funcţionare a combinatului e singura cale de redresare

Economica.net
16 04. 2012
mechel_53196300

Potrivit unei adrese înaintate conducerii Mechel Câmpia Turzii şi transmise, luni, MEDIAFAX, în intenţia de concediere colectivă au fost prezentate doar măsurile care vizează restructurarea personalului, nu şi soluţiile economice de redresare şi îmbunătăţire a activităţii de producţie.

„În intenţia de a efectua concedieri colective, aţi prezentat doar măsurile care vizează restructurarea personalului şi nu faceţi referire la soluţiile economice de redresare şi îmbunătăţire a activităţii de producţie. Considerăm că singura cale de rentabilizare şi redresare este autonomia de funcţionare a societăţii, achiziţia de ţaglă (semifabricat de oţel, din care se laminează bare sau sârme – n.a.) la preţul pieţei şi vânzarea produselor prin agenţii noştri, aceasta până nu este prea târziu. Preţul ţaglei este acum impus de grupul Mechel şi este peste cel de pe piaţă, ceea ce influenţează rezultatele financiare şi scăderea dramatică a vânzărilor. O măsură greşită care a fost luată şi care a influenţat negativ rezultatul financiar al combinatului a fost preluarea activităţii de vânzare a producţiei societăţii de către Mechel Service. Astfel, preţurile stabilite de aceasta sunt discutabile, iar formalităţile de contractare, derulare, urmărire a contractelor, avizare, constituind o procedură greoaie şi total neproductivă. Pierderile înregistrate provin, parţial, şi din această organizare”, se arată în documentul citat.

Reprezentanţii sindicatului susţin că disponibilizarea celor 799 de angajaţi „nu dă nicio garanţie de funcţionare, în viitor, a combinatului Mechel Câmpia Turzii”.

„La volumul de producţie şi de organizare a societăţii este imposibil a funcţiona în condiţiile disponibilizării a 800 de angajaţi, aprecierea noastră fiind că organigrama rezultată în urma reducerii acestor posturi nu poate asigura o funcţionare normală a întreprinderii în condiţii de siguranţă. În urma reducerii locurilor de muncă vor exista sectoare de activitate care nu respectă normele şi normativele de protecţie a muncii şi vom solicita ITM sprijinul pentru păstrarea siguranţei angajaţilor la toate locurile de muncă existente”, se arată în adresa sindicatului Mechel Câmpia Turzii.

Membrii sindicatului consideră că au fost „înşelaţi” de conducerea combinatului care, în cadrul negocierilor din 2011 privind Contractul Colectiv de Muncă, a stipulat că pentru anul 2012 „numărul personalului productiv va rămâne acelaşi”.

„Solicităm convocarea de urgenţă a Comitetului de Securitate şi Sănătate în Muncă la nivel de întreprindere care să analizeze şi să avizeze fiecare loc de muncă din cadrul Mechel Câmpia Turzii ce urmează să fie desfiinţat. Tragem concluzia că am fost înşelaţi, ne îndoim de buna credinţă a grupului Mechel şi vom încerca să demonstrăm asta în faţa instanţei de judecată”, arată sindicaliştii.

Aproape 800 din cei 1.904 angajaţi ai combinatului Mechel Câmpia Turzii vor fi disponibilizaţi începând cu luna iunie, după ce acţionarul majoritar rus a notificat conducerea sindicatului asupra acestei intenţii.

Grupul rus Mechel a intrat pe piaţa românească în 2002 şi deţine combinatele Mechel Câmpia Turzii (INSI), Mechel Târgovişte (COS), Ductil Steel Oţelu Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte.

Mechel are în România aproximativ 7.000 de angajaţi.