Tăierea bugetului Societății de Transport București (STB) cu 38% în 2021, până la circa 800 de milioane de lei, anunțată de edilul – șef Nicușor Dan, îi îngrijorează pe sindicaliști.
“Bugetul de 800 de milioane de lei e total insuficient. Nu putem acoperi nici plata oamenilor, dar chestii materiale cum ar fi combustibilii“, spune Vasile Petrariu, președintele Sindicatului Transporturilor București (STB), cel mai mare sindicat al STB.
El menționează că STB are 11.200 de salariați și un parc activ de 1.580 de vehicule, cu un rulaj de 107 milioane de km anual. Iar reducerea bugetului STB va afecta această prestație, în sensul scăderii rulajului și implicit al creșterii intervalului de succedare al mijloacelor de transport în comun, explică șeful de sindicat.
Șeful de sindicat mai spune că STB are de primit bani pentru prestația efectuată de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI).
De asemenea, el precizează că STB se confruntă cu deficit de personal: 100 de conducători de vehicule și 500 de oameni la întreținere și reparații (mecanici, electricieni, tinichigii).
Petrariu mai atrage atenția că în afara celor 400 de autobuze diesel și 130 de autobuze hibrid cumpărate în ultimii ani, STB are un parc învechit iar de noi vehicule nu se mai aude nimic. Nici de troleibuze și nici de tramvaiele pentru care ar trebui să se semneze contract cu Astra Vagoane Călători.
La fel de neclară e și situația cu investițiile pe care STB le avea în derulare, precum cele de modernizare a autobazelor și depourilor sau a tramvaielor.
Sindicatul STB speră ca Nicușor Dan să fie deschis la discuții și ca reducerea de 38% a bugetului STB să nu fie implementată.
Rămâne de văzut care va fi bugetul STB în 2021 și cum va arată transportul public de suprafață din Capitală în urma unei eventuale reduceri de buget.