Sindicate: Disponibilizarea a 600 de angajaţi de la Poştă nu ne face fericiţi, dar nu ne-a surprins

Reprezentanţii salariaţilor de la Poşta Română spun că decizia de disponibilizare a 600 de angajaţi nu îi face fericiţi, dar nici nu i-a luat prin surprindere, întrucât ştiau de acest lucru de anul trecut, iar cei care pleacă vor primi salarii compensatorii.
Economica.net - mie, 22 feb. 2012, 16:34
Sindicate: Disponibilizarea a 600 de angajaţi de la Poştă nu ne face fericiţi, dar nu ne-a surprins

Secretarul general al Federaţiei Sindicatelor din Poştă şi Comunicaţii, Ionel Oţelea, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că această disponibilizare rezultă dintr-o reorganizare a reţelei de poştă petrecută anul trecut, la nivel naţional rămânând un plus de peste 600 de posturi.

„La începutul acestui an, Consiliul de Administraţie a decis desfiinţarea acestor posturi. Toţi cei care vor pleca primesc între 5 şi 30 de salarii compensatorii, în funcţie de vechime, a câte 800 – 900 de lei. Nu ne face fericiţi această decizie, dar nu putem spune că ne-a luat prin surprindere, pentru că nu s-a întâmplat peste noapte, oamenii ştiau că urmează să plece. Situaţia Poştei nu mai este cea de acum câţiva ani”, a explicat Oţelea.

Poşta Română va concedia cel puţin 600 de angajaţi până la sfârşitul lunii martie şi va reduce în continuare numărul oficiilor poştale, cu peste 135 unităţi, conform înţelegerii dintre Guvern şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) după ultimele negocieri din acest an.

Reducerea numărului de oficii poştale va fi efectuată tot în perioada imediat următoare, până la sfârşitul lunii aprilie, relevă scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI.

În urma acestei reduceri, numărul total al oficiilor poştale va scădea de la 5.835 la sub 5.700 unităţi. Pe parcursul anului trecut, numărul oficiilor poştale a scăzut de la 7.100 la 5.835 unităţi.

Guvernul şi FMI au convenit totodată ca termenul în care autorităţile trebuie să găsească un investitor strategic dispus să preia cel puţin 20 la sută din acţiuni la Poşta Română, în urma unei majorări a capitalului social, să fie prelungit cu două luni, până la sfârşitul lunii iunie.

În negocierile de la sfârşitul anului trecut, FMI a impus Guvernului să înceapă procedurile de concediere colectivă a angajaţilor din companie, fără ca la acea dată să fie stabilit numărul salariaţilor care vor fi concediaţi.

Cu pierderi de 29 milioane euro în 2010, Compania Naţională Poşta Română este controlată în prezent de Ministerul Comunicaţiilor, care deţine 75% din acţiuni, şi de Fondul Proprietatea, cu 25%.

Un document guvernamental prezentat de MEDIAFAX în toamna anului trecut releva intenţia statului de a-şi reduce participaţia la Poşta Română până la 51% din titluri şi de a găsi un investitor strategic care să preia cel puţin 20% din acţiuni, în urma unei majorări a capitalului social. Fondul Proprietatea şi-ar putea reduce cota de participare la Poşta Română la 15% dacă nu va participa la majorarea capitalului.

Investitorul va avea dreptul să propună o echipă care să asigure managementul companiei pe o perioadă de minimum 10 ani.

În vara anului trecut, conducerea Poştei Române susţinea că eventualele concedieri vor fi stabilite în urma unei analize, iar preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, ameninţa că peste trei mii de sindicalişti vor ieşi în stradă, nemulţumiţi de eventualele disponibilizări din companie.

Prima etapă de reorganizare, derulată anul trecut, nu a presupus concedieri, potrivit companiei.

Poşta Română are circa 35.000 de angajaţi.

Potrivit datelor ministerului de resort, reprezentanţi ai operatorilor naţionali poştali din Austria, Belgia, Germania, Italia, Marea Britanie şi Suedia şi-au manifestat interesul pentru intrarea în acţionariatul Poştei Române.

Te-ar mai putea interesa și
Air France-KLM vrea să devină acţionar majoritar al operatorului aerian SAS
Air France-KLM vrea să devină acţionar majoritar al operatorului aerian SAS
Grupul franco-olandez Air France-KLM a anunţat vineri că intenţionează să-şi majoreze participaţia deţinută la operatorul aerian scandinav SAS la 60,5%, de la 19,9% în prezent,......
Producția și consumul de cărbune al UE, cele mai scăzute niveluri. Consumul s-a diminuat cu 13%, iar producția cu 12% față de 2023
Producția și consumul de cărbune al UE, cele mai scăzute niveluri. Consumul s-a diminuat cu 13%, iar producția cu 12% ...
În 2024, producția și consumul de cărbune din UE au scăzut la cele mai scăzute niveluri înregistrate, ajungând la ...
SUA desfăşoară 200 de puşcaşi marini în Florida, pentru a ajuta poliţia antiimigraţie
SUA desfăşoară 200 de puşcaşi marini în Florida, pentru a ajuta poliţia antiimigraţie
Washingtonul a început joi desfăşurarea a 200 de puşcaşi marini în Florida, pentru a susţine administrativ şi logistic ...
Ucrainian, presupus spion al Rusiei, reținut de Serviciul de Securitate la Ucrainei
Ucrainian, presupus spion al Rusiei, reținut de Serviciul de Securitate la Ucrainei
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat joi că a reținut un maior din cadrul Forțelor Aeriene Ucrainene suspectat ...