Sindicatele angajaţilor Renault se opun planurilor companiei de reducere a costurilor – Reuters
Renault a anunţat pentru următorii doi ani reduceri de costuri de două miliarde de euro, inclusiv prin concedieri şi reorganizarea fabricilor sale, pentru a redeveni profitabil.
Reprezentanţii angajaţilor au doar un rol consultativ în planurile companiei, dar opoziţia lor ar complica sarcinile noului director general Luca de Meo. Într-o notă internă văzută recent de Reuters, Luca de Meo ar fi declarat că Renault ar putea fi nevoit să extindă reducerile de costuri de două miliarde de euro anunţate deja, pentru a-şi reveni de pe urma crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19).
De Meo a explicat că Renault ar trebui să ia ca model modul în care s-a redresat rivalul PSA, producătorul maşinilor Peugeot, care s-a concentrat în ultimii ani pe reducerile de costuri şi producerea unei game de vehicule mai profitabile.
Rugat să comenteze nota internă, un purtător de cuvânt al Renault a precizat că De Meo lucrează la un plan de transformare a companiei, care se va concentra mai mult pe profitabilitate în loc de volumele de vânzări.
Sindicatele CFE-CGC, CFDT, CGT şi Force Ouvriere au respins marţi planurile Renault, în cadrul întâlnirii cu oficialii companiei, susţin sursele.
Reprezentanţii Renault nu au dorit să comenteze informaţia.
Renault intenţionează să renunţe în următorii trei ani la 15.000 de angajaţi pe plan global, inclusiv 4.600 în Franţa.
Statul francez deţine 15% din Renault, care a raportat anul trecut pierderi nete de 141 milioane de euro.
Producător de automobile din anul 1898, Groupe Renault este prezent în 134 de ţări şi a vândut 3,8 milioane de vehicule, în 2019.
Compania Dacia a fost preluată de Renault în 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.