Sindicatele au deschis conflictul de muncă la Dacia. Ce solicită angajaţii şi ce oferă francezii

08 01. 2015
dacia_uzina_3_99107800_56274700

Sindicatul Automobile Dacia (SIAD) a deschis astăzi conflictul de muncă, după ce Contractul Colectiv de Muncă aferent anului trecut a expirat, iar angajaţii au refuzat să mai negocieze cu conducerea producătorului de autoturisme. Sindicaliştii cer o majorare a salariilor cu 400 de lei şi o primă de rezultat anuală de 2.300 de lei, sume cu care managementul Dacia nu a fost de acord. ” La Dacia, timpul real de negociere a expirat. Am decis deschiderea conflictului de muncă şi vom parcurge paşii legali pentru a ajunge la declanşarea grevei, în cazul în care negocierile nu vor ajunge la niciun rezultat. Suntem însă dispuşi să negociem, iar discuţiile vor începe săptămâna viitoare”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Ion Iordache, vice-liderul sindical de la Dacia. 

Acesta susţine că sindicaliştii s-au întâlnit şi astăzi cu managementul fabricii de la Piteşti, care şi-au spus punctul de vedere. Mai precis, aceştia au fost de acord cu semnarea unui Contract Colectiv de Muncă pe o perioadă de un an, deşi susţinuseră iniţial incheierea unui  Contract Colectiv de Munca pe 2 ani (2015-2016), care să  permită garantarea unor volume de fabricaţie la un nivel ridicat pe urmatorii doi ani. De asemenea, Dacia ar fi de acord să le dea angajaţilor un plus de 90 de lei la salariu, începînd de la 1 ianuarie. „Ne vom întâlni şi săptămâna viitoare pentru a continua negocierile. Cei 90 de lei nu sunt obiectivul nostru, dar sigur că există tradiţia de a începe negocierile mai de sus”, a mai explicat liderul sindical.

Prin contractul Colectiv de Muncă 2014, angajaţii Dacia au primit o creştere salarială de 7% (faţă de +6% în 2013 faţă de 2012), o primă de rezultat şi o prima excepţională.

Declanşarea unui conflict de muncă nu este o noutate pentru Sindicatul Dacia, care a recurs la această metodă de mai multe ori în ultimii ani. Situaţia vine însă în contextul în care fabrica din Maroc a grupului auto francez Renault, proprietarul Dacia, devine tot mai importantă iar conducerea fabricii din România a spus că, dacă vor creşte prea mult costurile, uzina de la noi poate deveni necompetitivă şi o parte din producţie ar putea fi mutată în nordul Africii. Acolo se produc deja modelele Lodgy, Dokker, Dokker Van şi Sandero, în urma mutării unei părţi din producţia din România.

Prin contractul Colectiv de Munca (CCM) pe 2014 salariatii au primit o crestere de 7% (fata de +6% in 2013), plus o prima de rezultat si o prima exceptionala.

Automobile Dacia are în jur de 14.000 de angajaţi şi este cel mai mare exportator al României.

În 2013, profitul constructorului argeșean s-a cifrat la 337,4 milioane de lei ( 62,2 milioane de euro), cu 21% mai mult față de cele 277,2 milioane raportate în 2012. Cifra de afaceri a crescut şi ea cu peste 45% – de la 12,74 miliarde de lei, în 2012, la 18,4 miliarde de lei ( 4,1 miliarde de euro).