Sindicatele au solicitat creșterea salariului minim brut cu 250 de lei

07 09. 2021
bogda_hossu_cartel_alfa_65049200

„Nu a spus nici că se poate, nici că nu se poate. A rămas că se calculează şi că vom face analize legate de acest lucru, dar a recunoscut că majorarea salariului minim este benefică pentru bugetul de stat întrucât este o creştere substanţială ca venit la bugetul de stat. Grija pe care doamna ministru a Muncii o exprimă este că avem aceeaşi reclamă veche că creşterea substanţială a salariului minim conduce la pierderea locurilor de muncă şi la pierderea de întreprinderi. Adică închidere de întreprinderi. I-am explicat că în ultimii 20 de ani am avut în diferite perioade diferite creşteri de salariu minim, în anumite momente au fost chiar creşteri de 20 – 25%, dar statistica, practica, arată că niciodată numărul de salariaţi nu s-a modificat în ansamblu, că în acelaşi timp numărul de întreprinderi a crescut continuu. Deci ideea că salariul minim este cel care subminează existenţa întreprinderilor este cea mai mică. Practic, ceea ce s-a ridicat în timpul discuţiilor este că majorarea preţurilor la energia electrică, care afectează substanţial bugetul familiei, dar afectează mult mai important sistemul economic, adică operatorii economici şi a rămas ca să se facă o discuţie specială pe acest subiect prin venirea miniştrilor implicaţi în principal ministrul Energiei, dar şi instituţiilor care într-o formă sau alta sunt implicate în controlul preţului la energia electrică. Mă refer tot ce e energie, şi electrică şi calorică, pentru că sunt afectate şi una şi alta”, a spus Bogdan Hossu întrebat de reacţia premierului.

El a menţionat că solicitarea a fost de majorare a salariului minim cu 250 de lei brut, ceea ce înseamnă 143 de lei net. Începând cu data de 13 ianuarie 2021, salariul minim brut este de 2.300 de lei (1.386 de lei net). Precedentul salariu minim a fost de 2.230 de lei.

Bogdan Hossu a precizat că pe tema consumatorului vulnerabil se va organiza o şedinţă specială, precum şi una pe tema sectorului de apărare, ca urmare a manifestărilor de marţi.

Tot astăzi, premierul Florin Cîţu a anunțat în urma negocierilor cu sindicatele și patronatele că salariul minim trebuie să crească, fără că să precizeze cu cât. Cîţu a spus că dorește impunerea unei formule de calcul previzibile și transparente de majorare a salariului minim, astfel încât oamenii să știe an de an cu cât se va indexa acesta.

Citește și: https://www.economica.net/citu-anunta-o-noua-crestere-a-salariului-minim-formula-de-majorare-va-fi-gata-pana-la-sfarsitul-lui-octombrie_530488.html

„Salariul minim pe economie trebuie să crească! Este concluzia ședinței de astăzi pe care am avut-o cu reprezentanții Consiliului Tripartit. Reprezentanții sindicatelor și patronatelor susțin această măsură și, prin urmare, am decis că până la finalul lunii octombrie să avem o formulă clară pentru calcularea salariului minim”, a scris premierul pe pagina sa de Facebook.

Nici ministrul Muncii, Raluca Turcan, nu este împotriva majorării salariului minim, ea spunând la sfârșitul lunii august că acesta va trebui să crească pentru că a rămas prea mic.

„Eu o să vă spun câteva principii, că să fie lucrurile foarte clare. Unu: cred că salariul minim trebuie să crească şi cred că este mic în România”, a spus Turcan.

Citește și: https://www.economica.net/salariu-minim-2022-salariu-minim-net-salariu-minim-net_528294.html