„Mesajul colegilor a fost clar: am mai semnat acorduri care nu au fost respectate. Avem nevoie de majorări, nu de prime/vouchere. Acordul trebuie să-l facă doar clasa politică şi, în urma acestui acord, să se adopte un act normativ pentru majorarea imediată a salariilor. Menţionăm că solicitările noastre au rămas aceleaşi: majorare salarială de 25% până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unitare; emiterea unei ordonanţe de urgenţă, prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie (salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic)”, se precizează într-un comunicat comun al celor două organizaţii sindicale, document semnat de Simion Hăncescu, preşedintele FSLI şi Marius Ovidiu Nistor, liderul FSE Spiru Haret.
Peste 20.000 de sindicalişti din sistemul de învăţământ au protestat, marţi, la Palatul Victoria şi în faţa Palatului Cotroceni, solicitând intervenţia de urgenţă a preşedintelui Klaus Iohannis, după ce părţile nu s-au înţeles pentru închiderea conflictului.
„Acţiunile de protest continuă. Colegii noştri sunt singurii care vor decide momentul suspendării acestor acţiuni. Preşedintele are un rol major. Dacă vrea să detensioneze situaţia din sistem va trebui să intervină în regim de urgenţă. Este rolul domniei sale de mediator” a subliniat, la Palatul Victoria, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.
Ulterior, Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis îi va primi la discuţii pe reprezentanţii sindicaliştilor din educaţie. În urma discuţiilor, preşedintele României urma să gireze un acord politic semnat de toate partidele aflate la guvernare, care va conţine grila salarială şi termene clare de aplicare.
Sindicaliştii din Educaţie au declanşat greva generală în data de 22 mai 2023.