Sindicatele din Valea Jiului îi cer lui Ponta să dispună anchetă la CEH pentru un import de cărbune
Reprezentanţii sindicatelor miniere din Valea Jiului – Huila şi Muntele – îi vor trimite, miercuri, o adresă premierului Victor Ponta, prin care îi cer să verifice legalitatea unui import de 470.000 de tone de cărbune făcut de Complexul Energetic Hunedoara (CEH) la finalul anului 2012 şi care a blocat, la începutul lunii mai, activitatea extractivă din bazinul carbonifer al huilei, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„În cursul zilei de astăzi (miercuri – n.r.) voi mai trimite o adresă domnului prim-ministru Victor Ponta, prin care îi semnalăm problemele din mineritul din Valea Jiului create de importul de cărbune făcut de CEH. Tocmai din acest motiv îi solicităm efectuarea unei anchete prin Corpul de Control pe care îl are la dispoziţie şi care să cerceteze legalitatea şi oportunitatea acestui import. Am înţeles că domnul Daniel Andronache (directorul general al CEH – n.r.) este obligat să ducă acest contract până la final. Directorul CEH nu se poate ascunde după această scuză, putea să ne spună şi să facă public până acum detalii legate de cantitatea totală de cărbune importat şi care a umplut depozitele de la Mintia. Dumnealui spune că există clauze referitoare la preţ care sunt confidenţiale, dar cele legate de cantitate se puteau face publice mai devreme, pentru că aceasta afectează direct economia românească în favoarea celei străine”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, liderul Sindicatului Huila din Valea Jiului, Domokos Laszlo.
Domokos a afirmat că CEH a refuzat, la începutul lunii mai, să mai ia cărbune din Valea Jiului sub pretextul că nu există un contract între mineri şi entitatea energetică hunedoreană.
„Problema reală de la începutul lunii, când minerii s-au blocat în subteran, nu era preţul pe cărbune la care se înţelegeau administraţiile de la complex şi societatea de cărbune, ci tocmai grija celor de la CEH să elibereze depozitele pentru acest transport de cărbune din import care a sosit în judeţ la sfârşitul săptămânii trecute (cantitatea importată nu a fost adusă în ţară cu un singur transport, ci în mai multe tranşe n.r.)”, a spus Domokos Laszlo.
El a afirmat că în judeţ au mai ajuns, în ultima perioadă, din importul făcut în 2012, aproximativ 10.000 de tone de cărbune, cantitate care urmează să fie plătită.
„Facem aceste demersuri la premierul României pentru că, cel puţin în calitatea de lider de sindicat la Societatea de Închidere Mine Valea Jiului, nu dorim altceva decât să fim lăsaţi să funcţionăm în condiţii normale, conform programului care a fost avizat şi de către Consiliul Europei”, a spus Domokos.
La începutul lunii mai, sindicatele din Valea Jiului au mai trimis două adrese preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Victor Ponta în calitatea lor de reprezentanţi ai CSAT prin care au cerut să ia măsuri urgente pentru echilibrarea sistemului energetic din România.
Complexul Energetic Hunedoara a importat, la sfârşitul anului 2012, o cantitate mare de cărbune care, în acest moment, este stocată la Termocentrala Mintia şi care împiedică achiziţionarea altor cantităţi din cauza lipsei spaţiilor de depozitare. Cantitatea de cărbune arsă pentru producerea energiei este mult mai mică decât cea pe care minele din Valea Jiului o pot furniza zilnic, adică cele şapte mine din Valea Jiului produc zilnic circa 7.000 de tone de huilă, în timp ce Termocentrala Mintia arde în jur de o mie de tone zilnic.
Huila din Valea Jiului ar trebui să fie vândută la cele două termocentrale din Valea Jiului, respectiv Mintia şi Paroşeni.
Societatea Naţională de Închidere a Minelor din Valea Jiului (SNIMVJ) este subordonată Ministerului Economiei, condus de Varujan Vosganian, în timp ce Complexul Energetic Hunedoara şi cel de-al doilea furnizor de huilă din Valea Jiului, respectiv Societatea Naţională a Huilei aparţin de Ministerul Energiei, condus de Constantin Niţă.
SNIMVJ, care cuprinde trei unităţi miniere – Paroşeni, Petrila şi Uricani – funcţionează în baza unui program de închidere care trebuie finalizat în anul 2018 şi care este reglementat printr-o decizie dată de Comisia Europeană.
Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului a avut un contract cu Complexul Energetic Hunedoara, de care aparţin termocentralele, pentru luna aprilie, cu un preţ de 64 de lei pe gigacalorie. Un nou contract, pentru luna mai, nu a mai fost încheiat întrucât conducerea SNIMVJ nu a fost de acord cu preţul de 45 de lei pe gigacalorie oferit.
În 10 mai, peste o sută de mineri din schimbul II de la Mina Paroşeni au refuzat să iasă din subteran la terminarea programului, nemulţumiţi că termocentralele din judeţul Hunedoara nu mai preiau huila şi la unitatea minieră nu mai este loc pentru stocarea cărbunelui, exploatarea fiind sistată.