Sindicatul din SRTv cere Parlamentului să constituie o comisie de anchetă privind activitatea TVR

Sindicatul din SRTv solicită Comisiilor de Cultură ale Parlamentului constituirea unei comisii de anchetă care să cerceteze activitatea economico-financiară a instituţiei din perioada 2002-2012, cerând totodată ca în CA al TVR să nu mai fie nominalizate persoane care sunt salariate ale televiziunii.
Economica.net - mar, 04 sept. 2012, 13:37
Sindicatul din SRTv cere Parlamentului să constituie o comisie de anchetă privind activitatea TVR

Ion Popescu, preşedintele Confederaţiei Sindicale Naţionale „Meridian”, şi Dragoş Bocanaciu, preşedintele Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor (SPUSTV), au transmis luni un comunicat Comisiilor pentru Cultură, Arte, Mijloace de Informare în Masă din Camera Deputaţilor şi Senat.

Potrivit comunicatului, postat pe site-ul spustv.ro, Televiziunea Română se confruntă de mai mulţi ani cu grave dificultăţi de ordin financiar şi instituţional.

„Consiliile de Administraţie ale Televiziunii Române de până la data prezentei au abordat în mod incomplet, conform unor strategii secvenţiale inadecvate, realităţile cu care se confruntă instituţia noastră. Lipsa de continuitate în materie de administrare a SRTv, corelată cu capacitatea relativă a unor membri ai Consiliilor de Administrataţie din diferite mandate de a analiza şi soluţiona problemele reale ale Televiziuni Române, se constituie într-un management deficitar care poate avea repercusiuni grave pentru prezentul şi viitorul misiunii postului public de televiziune”, se spune în comunicatul semnat de Confederaţia Sindicală „Meridian” şi de SPUSTV.

Cele două sindicate solicită Comisiilor de Cultură ale Parlamentului „constituirea unei comisii de anchetă, care să cerceteze activitatea economico-financiară a instituţiei din perioada 2002-2012 (cercetarea contractelor încheiate de SRTv cu terţii)”.

De asemenea, Confederaţia Sindicală „Meridian” şi SPUSTV roagă Parlamentul să reanalizeze modul în care „membrii Consiliului de Administraţie ai SRTv sunt desemnaţi prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor în şedinţa comună a celor două Camere”, în conformitate cu art. 19 din Legea 41/1994.

Potrivit comunicatului, în prezent, nominalizările pentru membrii CA al SRTv se realizează astfel: grupurile parlamentare reunite din cele două Camere înaintează propuneri pentru 8 locuri, potrivit configuraţiei politice şi ponderii lor în Parlament; Preşedintele României, pentru un loc; Guvernul, pentru un loc; personalul angajat al fiecărei societăţi desemnează, prin vot secret, candidaţii pentru două locuri, în cadrul unui scrutin organizat de conducerea societăţii respective; grupurile parlamentare ale minorităţilor naţionale, pentru un loc.

„În acest context, vă rugăm să aduceţi la cunoştinţă grupurilor parlamentare ale Parlamentului României care, conform Legii 41/1994 art. 19 alin. 2, au numit membri în actualul CA al SRTv, să nu mai nominalizeze din partea grupurilor parlamentare şi a partidelor politice persoane care au calitatea de salariaţi ai Televiziunii Române. Decizia acestor salariaţi care sunt nominalizaţi de grupurile parlamentare este pusă sub semnul întrebării şi, uneori, poate exista suspiciunea de conflict de interese”, se spune în comunicat.

Potrivit Confederaţiei Sindicale „Meridian” şi SPUSTV, nominalizarea acestor salariaţi din partea formaţiunilor politice „poate încălca principiul de bază al neutralităţii partinice” în ceea ce priveşte respectarea art. 13 din Legea 41/1994, potrivit căruia: „Personalul de specialitate prevăzut la art. 11 nu poate face parte din partide sau din alte formaţiuni politice şi este obligat să păstreze echidistanţa politică în întreaga sa activitate profesională, asigurând respectarea diversităţii de opinii”.

Potrivit Legii 41/1994, personalul angajat al SRTv are dreptul să aleagă prin vot doi membri titulari, ca reprezentanţi ai angajaţilor în CA al SRTv, care reprezintă interesele acestora, se precizează în comunicat.

„Ca atare, considerăm drept inadecvată opţiunea partidelor politice şi a grupurilor parlamentare de a nominaliza angajaţi ai SRTv în CA”, se spune în comunicat.

În actualul Consiliu de Administraţie au calitatea de salariaţi ai SRTv: Cristian Niţulescu – membru titular în CA din partea PSD şi realizator emisiuni la Redacţia Social-Economic din TVR, promovat consilier management la TVR3; Irina Radu – membră titulară în CA, din partea PC şi angajată redactor-prezentator la Direcţia Emisiuni Informative şi Sport, iniţial cu CIM pe perioadă determinată, care a fost transformat în contract de angajare nedeterminat, ea fiind promovată ulterior consilier în management la Direcţia Strategie Programe; Raico Cornea – membru titular în CA din partea grupului parlamentar al minorităţilor naţionale şi angajat ca videojurnalist la Redacţia Minorităţi din Bucureşti (locuieşte la Timişoara, este pontat ca fiind prezent zilnic la Studioul din Bucureşti).

În comunicat se face referire şi la Vasile Arhire, nominalizat de PSD ca membru supleant în CA. Vasile Ahire este şi „director al Studioului Teritorial Iaşi al SRtv, nominalizat, în contradicţie cu art. 23 din Legea 41/1994 care statuează că «membrii consiliului de administraţie, care au calitatea de salariaţi ai Societăţii Române de Radiodifuziune sau, după caz, ai Societăţii Române de Televiziune, îşi păstrează toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din această calitate, mai puţin dreptul de a deţine în acelaşi timp şi funcţii de conducere în societatea respectivă»”.

Lor li se adaugă Lucia Hossu Longin, membru titular în CA al SRTv, fiind nominalizată de PNL. Ea este şi „unul dintre colaboratorii SRTv permanent remuneraţi”, se mai spune în comunicatul Confederaţiei „Meridian” şi SPUSTV.

Reacţia Confederaţiei „Meridian” şi SPUSTV vine în contextul în care Consiliul de Administraţie al TVR a adoptat, pe 29 august, Programul de redresare economică a televiziunii publice, care prevede şi modificarea organigramei Televiziunii Române şi reducerea personalului la 2.340, fapt care implică concedierea a aproape 980 de angajaţi, după cum a declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, Claudiu Săftoiu.

Programul de redresare economică a întrunit, alături de cele 10 voturi de susţinere (Claudiu Săftoiu, Irina Radu, Claudiu Branzan, Raico Cornea, Lucia Hossu Longin, Anne Marie Juganaru, Gabriel Tufeanu, Nicoleta Nicolicea, Cristian Niţulescu, Nagy Zoltan Levente), două voturi împotrivă (Valentin Nicolau şi Sorin Burtea) şi o abţinere (Romina Gabriela Surugiu).

Conducerea SRTv va solicita, miercuri, deschiderea dialogului cu partenerii sociali, consultările urmând să vizeze „diminuarea consecinţelor concedierilor colective şi stabilirea echitabilă a criteriilor de selecţie” a personalului necesar funcţionării TVR în noua structură organizatorică.

TVR are în momentul de faţă o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX în 10 august şi publicat în data de 11 august.

Conducerea Societăţii Române de Televiziune a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni. După acest interval, CA al TVR trebuie să prezinte rezultatele Parlamentului, conform respectivei ordonanţe a Guvernului.

Pe 10 august, CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care prevede că TVR Info şi TVR Cultural trebuie să îşi înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural ) şi de TVR 3.

TVR Info şi-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59. Pe de altă parte, conducerea TVR nu a anunţat momentul în care TVR Cultural îşi va suspenda emisia.

De asemenea, reprezentanţii administraţiei TVR au informat, pe 23 august, membrii Adunării Generale a Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor din Televiziunea Română (SPUSTV) că, în urma procesului de restructurare, vor recurge la concedieri colective, iar prevederile actualului Contract Colectiv de Muncă vor fi respectate. În prezent, Televiziunea Română are circa 3.400 de angajaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Record pentru Europa. Companiile din UE au depăşit pentru prima dată în ultimii 10 ani pe cele din SUA şi China, la nivelul investiţiilor în cercetare şi dezvoltare
Record pentru Europa. Companiile din UE au depăşit pentru prima dată în ultimii 10 ani pe cele din SUA şi China, la ...
Industria europeană şi-a sporit anul trecut investiţiile în cercetare şi dezvoltare (R&D) cu 9,8%, depăşind creşterea investiţiilor corporative în R&D în SUA (5,9 %) şi China (9,6 %)......
60% din rețeaua de cafenele 5 to go a fost cumpărată de fondurile INVENIO Partners și Accession Capital Partners
60% din rețeaua de cafenele 5 to go a fost cumpărată de fondurile INVENIO Partners și Accession Capital Partners
5 to go, cel mai mare lanț de cafenele din Europa de Est și cea mai accesată franciză din România, a anunțat că fondurile ...
Adaos comercial plafonat până în 30 iunie 2025. Ministrul Agriculturii a anunțat Guvernul că va prelungi termenul pentru încă șase luni
Adaos comercial plafonat până în 30 iunie 2025. Ministrul Agriculturii a anunțat Guvernul că va prelungi termenul pentru ...
Ministrul Florin Barbu a anunțat în cadrul Ședinței de Guvern de astăzi că va prelungi până în data de 30 iunie ...
Viktor Orban vine la Bucureşti
Viktor Orban vine la Bucureşti
Premierul ungar Viktor Orban se află miercuri la Bruxelles, unde participă la summitul UE - Balcanii de Vest, iar joi va ...