Sindicatul Electrolux a refuzat noua ofertă făcută de companie angajaţilor. Greva continuă
Mâine, 18 aprilie, are loc o nouă rundă de negocieri între sindicat şi conducerea companiei.
În cadrul companiei Electrolux din Satu Mare, salariul mediu este de aproximativ 7.000 lei brut lunar. Muncitorii care asamblează produsele sunt plătiți cu 1.830 de lei net lunar, în timp ce personalul TESA are un salariu mediu care depășește 8.700 de lei net lunar.
“Având în vedere această diferență și faptul că salariile muncitorilor sunt sub nivelul unui salariu decent, sindicatul a solicitat creșterea salariilor în sumă fixă, de 350 lei, și nu una procentuală, care ar fi accentuat diferențele salariale din cadrul întreprinderii. O creștere în sumă fixă, pe lângă reducerea discrepanțelor, s-ar fi încadrat cam în același volum de creștere a fondului de salarii pe care l-a oferit compania”, spune Cartel Alfa, într-o luare de poziţie trimisă Economica.
Elecrolux nu a făcut transferul de taxe, oferind o compensație lunară angajaţilor, în baza contractului colectiv de muncă, care a încetat la 31 ianuarie 2019.
„În sprijinul acțiunii membrilor de sindicat ai Sindicatului Liber Samus, aflați în grevă de 33 de zile, filialele CNS Cartel ALFA au stabilit o caravană care se va deplasa de la Satu Mare pănă la sediul Ambasadei Suediei din București și care se va opri prin fiecare oraș de pe parcurs pentru a transmite un mesaj de protest față de comportamentul companiei Electrolux în țara noastră. Acest comportament încurajează exodul de forță de muncă înspre țările din Europa Vestică și este o sursă de dumping social. Întreaga Europă s-a angajat, prin adoptarea Pilonului European al Drepturilor Sociale, să ofere lucrătorilor dreptul la un salariu corect, care să asigure un nivel de trai decent. Din păcate, companiile din spațiul european practică Europa la două viteze și au standarde diferite față de muncitorii din Est și cei din Vest, deși produsele sunt de aceeași calitate și sunt vândute cu același preț, fie că sunt realizate în Italia, Olanda, Polonia sau România”, mai spun sindicaliştii în luarea de poziţie primită de Economica.