Sindicatul „Huila” cere premierului să trimită Corpul de Control la Complexul Energetic Hunedoara
El a explicat că demersul sindicatului, reprezentativ la nivelul Societăţii Naţionale de Închideri Miniere Valea Jiului (SNIMVJ), survine după ce termocentralele Mintia şi Paroşeni au oprit preluarea huilei de la mina Paroşeni, timp de mai multe zile, deoarece, susţine liderul sindical, depozitele erau pline cu cărbune adus din import.
‘Societatea noastră nu a putut livra cărbunele extras timp două săptămâni, în luna mai, din cauza refuzului singurului beneficiar-Complexul Energetic Hunedoara. Acesta a motivat preţul cărbunelui, dar situaţia reală este alta pentru că cele două termocentrale ce formează CEH aveau capacităţile de stocare ocupate aproape de maxim’, a afirmat preşedintele Sindicatului ‘Huila’ Valea Jiului.
Liderul sindical a adăugat că se impune un control asupra legalităţii importurilor de cărbune, în condiţiile în care huila extrasă în Valea Jiului este valorificată doar la termocentralele menţionate.
‘Vă solicităm acest lucru întrucât aflăm, cu stupoare, că în aceste zile se continuă importul de cărbune, contractul fiind încă în derulare, amănunte care până acum nu au fost făcute publice’, a menţionat Domokos.
Pe de altă parte, directorul general al CEH, Daniel Andronache, menţiona, la începutul acestei săptămâni, că importurile de cărbune la termocentrala Mintia au fost angajate de fosta conducere a unităţii prin două contracte încheiate în anii 2011 şi 2012 cu firme din Ungaria şi Elveţia. În anul 2011, au fost importate 55.000 de tone de cărbune, iar în 2012 s-a semnat un contract pentru 470.000 de tone de huilă, ceea ce este echivalent cu capacitatea de stocare a termocentralei Mintia.
‘De când sunt eu director general (15 martie 2013, n.r.) nu am semnat niciun contract de import pentru cărbune. (…) Probabil că veche conducere ştie mai bine cum s-au făcut importurile’, a afirmat Andronache.
El a arătat că ultimele cantităţi de huilă contractate în 2012, de fosta conducere a termocentralei Mintia, au fost aduse în depozite în prima parte a acestui an.
Directorul general al CEH a adăugat că, în continuare, termocentrala Mintia se va aproviziona cu huilă de la Societatea Naţională a Huilei (SNH), iar termocentrala Paroşeni va prelua cărbunele extras de SNIMVJ.
Minerii de la Paroşeni au protestat, pe 13 mai, pentru faptul că termocentralele din CEH nu mai preluau huila extrasă din abatajele exploatării, peste o sută de ortaci autoblocându-se în subteran timp de mai multe ore