Sindicatul jurnaliştilor MediaSind cere Parlamentului demiterea directorului TVR, după raportul Curţii de Conturi

Economica.net
31 01. 2020
tvr_56779809_87869700

Sindicatul jurnaliştilor notează că decizia nr. 11/2019 a Curţii de Conturi prezintă o multitudine de ilegalităţi săvârşite de către conducerea SRTV, în urma cărora au fost prejudiciate atât bugetul de stat, dar şi veniturile angajaţilor societăţii. Inspectorii au descoperit încălcări flagrante ale legislaţiei care pot atrage răspunderea disciplinară, civilă şi penală a conducerii SRTV, menţionează SRJ MediaSind.

Sindicatul aminteşte câteva dintre neregulile constatate de Curtea de Conturi în raportul privind activitatea SRTV de pe anul 2018.

„Ilegalităţile descoperite de inspectorii Curţii de Conturi sunt extrem de grave, compromiţând total managementul instituţiei. Iată care sunt acestea: În anul 2018 directorul general al SRTV a beneficiat de un venit salarial brut superior celui stabilit pentru funcţia de ministru (…). Membrii consiliului de administraţie au dreptul la decontarea, în condiţiile legii, a cheltuielilor de transport şi de cazare, ocazionate de participarea la şedinţele consiliului de administraţie, ceea ce a avut drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat cu suma de 237 800 lei, întrucât a influenţat şi cuantumul indemnizaţiei acordată suplimentar membrilor Consiliului de Administraţie. Faţă de această ilegalitate, Curtea de Conturi a impus măsură obligatorie de recalculare a salariului preşedintelui – director general al SRTV şi a indemnizaţiei primite de membrii CA, precum şi recuperarea prejudiciului de la persoanele vinovate. Deşi termenul de intrare în legalitate a expirat la 31 decembrie 2019, situaţia nu a fost remediată, ceea ce, în opinia CCR, reprezintă infracţiune”, se menţionează în comunicatul MediaSind.

Sindicatul Român al Jurnaliştilor aminteşte şi poziţia Curţii de Conturi faţă de mai multe proceduri de achiziţie realizate de SRTV.

„Curtea de Conturi consideră că în cazul unor proceduri de achiziţie SRTV a atribuit contracte unor furnizori neeligibili, pentru că ofertele acestora erau neconforme. Este vorba de un contract în valoare de 870.519 lei fără TVA şi altul de 124.499,99 lei fără TVA. Pentru aceste nereguli, la data de 22.07.2019, SRTV a achitat la bugetul de stat amenda în valoare totală de 15.000 lei, aplicată prin Procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor nr. 7/19.07.2019. Nici până în prezent aceste sume nu a fost recuperate de la persoanele vinovate, ceea ce reprezintă infracţiune, potrivit Deciziei CCR”, se precizează în comunicatul MediaSind.

„SRTV a atribuit în mod ilegal o serie de contracte de achiziţii unui ofertant care a propus ca o parte dintre echipamentele care fac obiectul acestora să fie refurbished, deşi documentaţiile de atribuie a procedurilor de achiziţie în cauză nu prevedeau posibilitatea unor bunuri de acest fel. Astfel, au fost încheiate în mod ilegal contractul nr. 26856/12.11.2018 în valoare de 351 935,36 lei având drept obiect furnizarea de calculatoare de grafică, contractul nr. 26 8367 din 9.11.2018 în valoare de 34 391 lei pentru furnizarea unor staţii de lucru pentru redare materiale video, contractul nr.26840 din 9.11.2018 în valoare de 105 610 lei pentru achiziţionarea unui sistem de stocare, contractul nr. 26 876 din 16.11.2016 în valoare de 38 556 lei pentru achiziţionarea unor staţii de lucru pentru monitoarele video wall. Avizările şi aprobările organelor de conducere colectivă ale SRTV (CD şi CA) pentru încheierea contractelor în cauză au fost acordate în lipsa informaţiilor cu privire la faptul că echipamentele care urmau să fie achiziţionate nu sunt noi. Din acest motiv la data de 22.07.2019 SRTV a achitat la bugetul de stat amenda în valoare totală de 15 000 lei aplicată prin Procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor nr. 7 din 19.07.2019. Deşi termenul de recuperare a prejudiciului de la persoanele vinovate a fost stabilit pentru data de 31 decembrie 2019, nici până la această dată nu s-a luat nicio decizie, ceea ce constituie infracţiune, potrivit deciziei Curtii de Conturi nr 11/2019”, se menţionează în document.

MediaSind consideră că a existat o complicitate între conducerea executivă a SRTV şi persoane cu funcţii de decizie din organizaţie, care a avut ca efect blocarea avertismentelor transmise de angajaţii din SRTV.

„Din păcate, complicitatea care există între conducerea executivă şi unele persoane cu funcţii de decizie din SRTV a făcut ca sesizările, strigătele de alarmă ale angajaţilor din SRTV, inclusiv ale organizaţiei noastre, pentru a opri acest jaf, să fie blocate. Sperăm că măcar acum, în al 12-lea ceas, atât Parlamentul României, cât şi celelalte instituţii abilitate, să-şi facă curaj şi să facă dreptate, pentru că jaful instituţionalizat din Televiziunea Naţională afectează, în egală măsură, angajaţii instituţiei, dar şi cetăţenii plătitori de taxe şi impozite!”, concluzionează Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind.