Sindicatul Metrorex pierde banii din publicitate şi închirierea magazinelor din staţiile de metrou
Adunarea Generală a Acţionarilor Metrorex a votat rezilierea contractului de publicitate în staţiile de metrou de pe urma căruia Sindicatul Metrorex, condus de on Rădoi, câştiga milioane de euro anual, mult mai mult ca Regia. De asemenea, celălalt contract pe care Metreorex îl avea cu Sindomet, de închiriere a spaţiilor comerciale din staţii, va fi renegociat.
„S-a luat deja decizia, i-am şi notificat, în două săptămâni contractul pe publicitate este desfiinţat. Le contractul cu spaţiile comerciale, AGA a votat o inversare a procentelor pe care Metrorex le împărţea cu Sindomet. Astfel, dacă până acum sindicatul încasa 75%, şi noi 25%, acum împărţirea se va face 60% noi, 40% ei. Mai mult, am mandat de la Consiliul de Administraţie să negociez partea noastră până la 90%, ceea ce voi şi face. Nu vor, la revedere!”, a spus, pentru ECONOMICA.NET, Aurel Radu, director general Metrorex.
Noul contract de închiriere al spaţiilor Metrorex va conţine şi un Cod de Bune Practici. Acesta va stabili tipul de activităţi comerciale care vor putea fi desfăşurte în staţiile de metrou. „Fără ţigăneală, fără lenjerie intimă la vânzare şi fără patiserii care umplu staţia de mirosuri suspecte. Am vrea să vedem magazine moderne, eventual lanţuri multinaţionale”, arată Radu.
Înfiinţată în 1992, firma Sindomet Comserv SRL gestiona toate spaţiile comerciale din incinta metroului, precum şi o parte din spaţiile publicitare, la gestionarea cărora mai participă alte trei firme. Firma mai gestionează şi unităţile de cazare destinate exclusiv membrilor de sindicat, dintre care cel mai cunoscut este Zamora, din Buşteni.
Acţionar unic la această firmă este Uniunea Sindicatelor Libere Metrou (USLM), sindicat condus de ani de zile de Ion Rădoi, fost senator PSD. Administratorii firmei sunt Marian Artimon, lider sindical în cadrul USLM, Grigore Florescu, acţionar şi administrator la Metroul SA, o altă firmă abonată la contracte cu Metrorex, Constantin Dumitrică şi Florian Crişu, sindicalişti.
Firma respectivă a înregistrat în perioada 2007-2012 un profit net de aproximativ 1,1 milioane de euro, cu venituri de aproximativ 5,5 milioane de euro, conform datelor de la Ministerul Finanţelor. Contractul dintre firma sindicatului de la metrou şi compania Metrorex are un raport al împărţirii veniturilor de 75% în favoarea firmei sindicaliştilor.
Recent, premierul Ponta s-a ridicat public împotriva Sindomet, acuzând firma sindicaliştilor că spoliază Metrorex. „Ce se poate face facem, dar în acelaşi timp nu se mai pot face toate afacerile metroului prin firma-sindicat. Asta nu se mai poate şi, dacă asta e supărarea, pe asta nu o putem îndrepta”, spunea Ponta.
Conform celei mai recente declaraţii de avere, din noiembrie 2010, liderul sindical Ion Rădoi era plătit cu 7.000 de lei pe lună pentru funcţia de preşedinte de sindicat. El deţinea la vremea respectivă un apartament în Bucureşti şi două case de vacanţă în Dâmboviţa şi la Sinaia. Din închirierea casei de la Sinaia, Rădoi a declarat că a câştigat 5.200 de euro pe lună, începând cu 2007.
Rădoi mai deţinea două hectare de teren agricol în judeţul Giurgiu, un hectar de pădure în judeţele Bacău, Buzău şi Dâmboviţa, 9.000 de metri pătraţi de teren intravilan în judeţele Ilfov, Giurgiu şi Dâmboviţa şi 1,2 hectare de luciu de apă în judeţul Dâmboviţa. Bijuteriile şi ceasurile lui Rădoi valorau, conform estimărilor sale, 6.500 de euro. Liderul sindical mai declara că obţine venituri de peste 5.000 de euro pe an din activităţile de exploatare a fermelor de animale, realizate împreună cu tatăl şi cu fratele său.
Ion Rădoi nu a putut fi contactat pentru a prezenta poziţia companiei sindicatului în această chestiune.