„Este timpul ca medicii să scoată mizeria de sub preş, nu să ceară ‘imunitate’ pentru malpraxis. Relaţia cu pacienţii trebuie să fie prioritară! Malpraxisul este o temă larg dezbătută în aceste zile. Unii sindicaliştii din sănătate au cerut autorităţilor suspendarea prevederilor aplicabile malpraxisului pe întreaga perioadă a pandemiei COVID-19 pentru toţi profesioniştii din sănătate. Reprezentanţii Sindicatului Promedica, USMR – Alianţa Medicilor şi Federaţia Hipocrat nu împărtăşesc această poziţie, pe care o consideră total nepotrivită, având în vedere fragilitatea relaţiei medic-pacient, deja cunoscută ca fiind o mare problemă în România. Nu solicitarea ‘imunităţii’ în faţa malpraxisului este soluţia în acest context dificil, ci schimbarea atitudinii, scoaterea de sub preş a problemelor cu care ne confruntăm zi de zi, din cauza haosului administrativ şi legislativ, probleme care afectează în egală măsură medicii şi pacienţii”, susţin reprezentanţii celor trei sindicate într-un comunicat de presă remis vineri AGERPRES.
Potrivit sursei citate, cadrele medicale sunt nevoite în această perioadă să ducă o luptă nu numai cu COVID-19, ci şi cu lipsurile şi dezorganizarea din sistemul sanitar, iar principalele probleme au la bază haosul din sistemul de sănătate, lipsa de viziune şi organizare.
„Avem impresia că se încearcă un joc murdar în care sunt târâţi, din nou, medicii. Nu aşa ne facem bine! Nu dezertând şi cerând imunitate oferim soluţii. În acest fel nu facem decât să mai punem încă o dată batista pe ţambal, să adâncim şi mai tare cauzele reale ale tragediilor din sistemul de sănătate, care ascunse nu fac decât să sape şi mai adânc groapa nesiguranţei atât pentru medici, cât şi pentru pacienţi. Lumea se schimbă. Sistemul medical nu a mai trecut niciodată printr-o astfel de provocare. E timpul să renunţăm la abordarea învechită şi bolnăvicioasă şi să deschidem noi perspective, pentru personalul medical, dar şi pentru pacienţi. Cel mai mare rău care s-a produs în sănătate în ultimii 20 de ani este distrugerea relaţiei medic-pacient. Prin fuga de răspundere, solicitarea imunităţii depline în timp de război, nu facem altceva decât să adâncim şi mai mult prăpastia dintre medic şi pacient”, se subliniază în comunicat.
Sindicaliştii mai afirmă că acum, mai mult ca oricând, cadrele medicale trebuie să respecte relaţia cu pacientul, iar medicii şi pacienţii să lupte împreună pentru a arăta neregulile cu care se confruntă, din cauza „nepăsării, dezorganizării, corupţiei, haosului din sistem”.
„În acest context dificil, noi reprezentanţii Sindicatului Promedica, USMR-Alianţa Medicilor şi Federaţia Hipocrat încurajăm colegii să spună public problemele cu care se confruntă în această perioadă şi nu numai, să ia măsuri de la cea mai mică neregulă, să nu aştepte până se sparge buba. Sindicatul este aici să sprijine astfel de situaţii şi să lupte pentru rezolvarea lor. Este momentul ca medicii şi pacienţii să lupte împreună pentru a arăta neregulile cu care se confruntă, din cauza nepăsării, dezorganizării, corupţiei, haosului din sistem. Nu dezbinarea medicilor de pacienţi va duce la vindecarea bolilor sistemului medical, ci lupta comună, recunoaşterea adevărului şi presiunea constantă asupra autorităţilor, pentru găsirea celor mai bune soluţii. În urmă cu câteva luni am dat startul proiectului „Medici şi pacienţi, o alianţă pentru sănătate”. Haideţi să ne aliem şi să luptăm, cu adevărat, pentru rezolvarea cauzelor problemelor din sănătate, nu să ne irosim energia pe lucruri superficiale, care creează vâlvă de moment, dar nu duc niciodată la retezarea problemei din rădăcină şi la schimbări reale”, se mai spune în comunicatul citat.