Singles Day, cel mai mare festival de shopping din China, între economie și prudență
Singles Day sau „Dublu 11” este o sărbătoare care a început în 1993 la Universitatea Nanjing. Una din poveștile legate de originea acesteia este că patru studenți, toți bărbați celibatari, au discutat cum ar putea ieși din monotonia singurătății și au convenit ca 11 noiembrie să fie o zi de evenimente și sărbători care să onoreze acest fapt. Sărbătoarea s-a răspândit în alte universități și s-a extins devenind un festival global al cumpărăturilor abia în 2009, când Alibaba a început să ofere reduceri atractive în această zi pentru a atrage cumpărătorii, imitând cumva Black Friday din SUA.
Deși inițial s-a limitat la China, odată cu aderarea altor mari retaileri online, precum JD.com, festivalul cumpărăturilor a devenit un eveniment global. Anul acesta, de exemplu, Aliexpress a avut oferte speciale pentru clienții din SUA. Pentru a demonstra cât de departe poate ajunge un singur dolar în timpul Singles’ Day, AliExpress și Klarna au lansat „$1 Challenge”, unde cumpărătorii din SUA pot obține un PlayStation 5 sau un computer HP, printre alte premii, pentru doar 1 dolar cheltuit, și vor avea chiar șansa de a câștiga un credit de zbor de 10.000 de dolari sau un credit de cumpărături de 3.000 de dolari. De asemenea, retailerul online a avut reduceri de până la 90% la anumite produse. Festivalul ajunge și în Europa, inclusiv în România, deoarece platformele de shopping chinezești sunt accesibile în întreaga lume.
Evenimentul este încă masiv, dar în ultimii ani și-a pierdut o parte din noutate odată cu creșterea altor evenimente similare în China, inclusiv vânzările de la mijlocul anului „618” care sunt pe locul doi în țară. Anul acesta, Singles Day a avut loc pe fondul unei crize imobiliare, a unei economii în declin și a cheltuielilor prudente ale consumatorilor. Cu toate acestea, potrivit Reuters, furnizorul de date Syntun a estimat că vânzările pe principalele platforme de comerț electronic au crescut cu 26,6%, ajungând la 1,44 trilioane de yuani (199 de miliarde de dolari sau 187 de miliarde de euro) în timpul evenimentului Singles Day din acest an, care a fost cu 10 zile mai lung decât cel de anul trecut.
Aceasta depășește sumele cheltuite de obicei în timpul evenimentelor de cumpărături din SUA, cum ar fi „Black Friday”, „Cyber Week” sau Amazon Prime Days. Pentru comparație, Black Friday din SUA a avut vânzări de 16,4 miliarde de dolari, iar Cyber Week, care i-a urmat, a avut vânzări de peste 70 de miliarde de dolari anul trecut.
Cea mai mare companie de comerț electronic din China, Alibaba Group, a declarat că a înregistrat o „creștere robustă” a vânzărilor și un „număr record” de cumpărători. JD.com, a doua mare companie de comerț electronic din China, nu a dezvăluit informații privind vânzările, dar a raportat o creștere de peste 20% a numărului de cumpărători în timpul evenimentului din acest an față de cel din 2023.
Singles Day este, de asemenea, un indicator al sănătății economice a Chinei. În acest an, se pune o întrebare cheie cu privire la nivelul cheltuielilor de consum ale chinezilor și a eficienței recentelor pachete de stimulare a unei economii aflate în declin. Până în prezent, datele par promițătoare – ponderea cheltuielilor online este deja la un nivel record. Consumatorii devin, de asemenea, mai selectivi, optând pentru produse practice în loc să caute pur și simplu prețuri scăzute.
Peste 80% din vânzările de Singles Day provin de pe platforme precum Alibaba, JD.com și Pinduoduo, restul fiind generate prin vânzări live pe Kuaishou și Douyin. Anul acesta, consumatorii au preferat articole mai practice, ceea ce a scăzut popularitatea mărcilor de lux precum Louis Vuitton sau Gucci în favoarea mărcilor sportive precum Lululemon. Potrivit Alibaba, 45 de mărci au depășit 1 miliard de yuani (130 de milioane de euro) și 589 de mărci au depășit 100 de milioane de yuani (13 milioane de euro) în valoarea brută a mărfii (GMV), o creștere masivă de 46,5% față de anul trecut, cu brand-uri de top precum Apple, Nike, Haier și Xiaomi care au condus vânzările.
Săptămâna aceasta vom vedea rezultatele financiare pentru T3 ale JD.com și Alibaba. Cu toate acestea, rezultatele complete ale Singles Day vor fi disponibile abia peste aproximativ trei luni, în prima raportare financiară din 2025. Pentru investitori, rezultatele Singles Day sunt importante, deoarece le dau o imagine despre economia Chinei și a perspectivelor giganților săi de retail. Alibaba este a 9-a cea mai deținută acțiune la nivel global și a 10-a de către investitorii români individuali de pe platforma de tranzacționare și investiții eToro.
Bogdan Maioreanu este analist și comentator de piață al eToro.
Despre eToro Group
eToro este o platformă de tranzacționare și investiții care le permite utilizatorilor să investească, să își împărtășească cunoștințele și să învețe. eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. În prezent, eToro este o comunitate globală cu peste 38 de milioane de utilizatori înregistrați în 75 de țări. Credem că există putere în schimbul de cunoștințe și că putem avea mai mult succes investind împreună. Așa că am creat o comunitate de investiții colaborativă, concepută pentru a vă oferi instrumentele de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta cunoștințele și veniturile. Pe platforma eToro, utilizatorii pot deține o gamă largă de active tradiționale și inovatoare și pot alege cum să investească: pot tranzacționa direct, pot investi într-un portofoliu sau pot copia alți investitori.
Atenționare privind exonerarea de răspundere
Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro și Economica.net nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.