Singurul finanţator de autoturisme second-hand mizează pe dezvoltarea pieței actuale încă 2-3 ani. Apoi, se va dezvolta piața second-hand pentru electrice și hibride

Chiar dacă toată lumea vorbeşte de maşinile hibrid şi electrice ca maşini ale viitorului, un start up înfiinţat acum 5 ani, Mogo România, merge în continuare pe nișa finanţării maşinilor second hand clasice. Directorul general Mogo, Ionuţ Badiu, mizează pe o creştere a acestei pieţe încă doi sau chiar trei ani, convingerea sa fiind alimentată şi de faptul că această piaţă a cunoscut o stagnare şi chiar o uşoară creştere a preţurilor la maşinile second hand.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 27 nov. 2022, 21:56
Singurul finanţator de autoturisme second-hand mizează pe dezvoltarea pieței actuale încă 2-3 ani. Apoi, se va dezvolta piața second-hand pentru electrice și hibride

Înfiinţată în 2017 ca strat up al grupului de firme lituaniene Eleving Group, Mogo România a ajuns la un rulaj de 7.000 de credite, media finanţărilor pentru achiziţia de maşini second hand solicitată de clienţi fiind de 5000 – 6000 de euro pentru o maşină. Nici linia de maşini Eco nu a fost neglijată, instituţia financiară nebancară reuşind să finanţeze circa 7 maşini electrice, achiziţionate în regim second hand.

„În ultima perioadă punem un mare accent pe prudenţialitate, pentru că nu ştim exact ce ne va oferi inflaţia, preţurile în creştere la energie şi cât de buni platnici vor rămâne clienţii noştri. În februarie-martie 2023 lucrurile se vor limpezi şi suntem convinşi că, deşi ne pregătim pentru ce poate fi mai rău vom primi ce poate fi mai bun”, spune Ionuţ Badiu, directorul general al Mogo. El precizează că mare parte din viitorul companiei depinde de evoluţiile macroeconomice din următoarele luni, dar mizează în continuare pe dezvoltarea acestei nişe de piaţă.

„Pentru a primi o maşină nouă, chiar dacă nu vorbim de modele hibrid sau electrice, se aşteaptă în medie şase sau chiar nouă luni de zile, fapt care a stimulat piaţa vânzărilor de autoturisme second hand. In ultimul an, pe această piaţă s-a observat o stagnare şi chiar o anumită creştere a preţurilor de vânzare al  maşinilor second hand, indiferent de tipul de Euro 2,3, 4…Este şi motivul pentru care cred, cel puţin din punct de vedere personal, că această piaţă va creşte în continuare, chiar dacă va exista o anumită stagnare acum de câteva luni.”, spune Badiu.

El precizează că maşinile noi au devenit foarte scumpe. Cele electrice şi mai scumpe, iar criza materiilor prime în industria constructoaare de maşini persistă. Este şi motivul pentru care directorul Mogo consideră că piaţa vânzărilor de autoturisme termice second hand va mai continua încă 2-3 ani, timp suficient pentru ca o nouă piaţă, cea a maşinilor electrice şi hibride second hand, să se creeze şi IFN să atace noi tipuri de clienţi.

În funcţie de evoluţia din următoarele 3-4 luni, Mogo România îşi doreştze să obţină şi finanţare locală, nu doar cea externă de la firma mamă, prin emiterea de obligaţiuni pe piaţa secundară. De asemenea, compania îşi doreşte extinderea segmentelor finanţate la tot ceea ce înseamnă vehicul: de la biciclete şi trotinete electrice la camionete şi bineînţeles, să îmbunătaţescă digitalizarea companiei.

Mogo România lucrează cu 400 de parcuri auto partenere la nivel naţional, parcuri în care clientul îşi poate alege maşina dorită şi apoi poate cere finanţare 100% online. Suma maximă creditată de IFN este 60.000 de lei sau echivalentul a 12.000 de euro (conform cerinţelor BNR creditele se dau doar în lei), pe 5 ani, cu avans minim sau fără avans, în funcţie de bonitatea clientului, la o dobândă cuprinsă între 22% şi 26%, în funcţie de ratingul obţinut de client la credit score-ul Mogo.

Potrivit datelor statistice ale Mogo România, consumatorii cu vârste cuprinse  între 26 și 35 de ani au achiziționat cele mai multe mașini, însă cele mai costisitoare achiziții au fost făcute de cei între 18 și 25 de ani. În topul preferințelor pentru toate categoriile de vârstă se află Audi A4, Volkswagen Passat sau Golf și BMW seria 3.

Cel mai mare preț de achiziție a fost înregistrat la categoria de vârstă 18-25 de ani, de 29.000 de euro. Pe lângă Audi A3 și Volkswagen Passat, tinerii s-au orientat și către BMW Seria 3. La polul opus, cei de peste 66 de ani au alocat cel mai redus buget, achiziționând mașini cuprinse între 1.420 și 11.438 de euro. Mașinile preferate de această categorie de clienți au fost Volkswagen Golf și Opel Astra.

Majoritatea clienților preferă modele de mașini mai vechi în detrimentul celor mai noi. „50% din vânzări au fost reprezentate de mașini produse între 2006 și 2009, iar 20%, de mașini produse între 2010 și 2011”, a declarat, în acest sens, Ionuț Badiu, director general Mogo România.

Aceasta este o tendință apărută ca urmare a pandemiei, căci românii au devenit ezitanți când vine vorba de investiții pe termen lung.  Taxele, impozitele și creșterea prețurilor i-a determinat pe români să opteze pentru autoturisme vechi.

 

Te-ar mai putea interesa și
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă OMV, deţinută parţial de stat, şi gigantul energetic rus Gazprom cu......
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. ...
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...