Fabrica Letea din Bacău, până acum doi ani unicul producător de hârtie de ziar şi pentru papetărie din România, este de vânzare pentru 7 milioane de euro. Proprietarul Dumitru Sechelariu, fostul primar al Bacăului, afirmă că pentru această sumă oferă eventualului investitor interesat fabrica plus terenul de 6 hectare al platformei industriale. El ar mai rămâne cu restul de 40 de hectare, cât are, în total Letea, fabrica propriu-zisă fiind închisă de doi ani şi în insolvenţă. Problema e că nu găseşte sau, cum spune el, nu este lăsat să găsească investitori. De remarcat că, în urmă cu un an, Sechelariu vroia 20 de milioane pentru fabrică şi toate cele 45 de hectare însă nu a găsit niciun cumpărător.
„O să reuşesc să vând Letea când o să-l lege DNA-ul pe primarul Bacăului (PNL-istul Romeo Stavarache – n.r.) care-mi blochează orice iniţiativă în acest sens. Toţi investitorii care mi_au venit au fost alungaţi de acest primar care-i ameninţa că le va face tot felul de greutăţi dacă achiziţionează Letea de la mine”, precizează Sechelariu pentru ECONOMICA.NET. Potrivit acestuia, maşinaţiunile lui Stavarache au dus la arestarea lui de acum doi ani şi la blocarea finanţărilor de la bănci. „Eu reuşisem să iau 4,5 milioane de euro de la Banca Transilvania şi-mi mai trebuiau doar 2,5 milioane pentru a reporni activitatea. Banca a fost, cumva, convinsă să nu mi-i mai dea”, spune fostul primar.
Letea este acum sub administrare judiciară şi nu mai are decât câţiva angajaţi care se ocupă de pază şi de conservarea utilajelor din cei 270 care lucrau până în 2010. Fabrica are datorii de 6,5 milioane de euro la bănci şi încă un milion de euro la Fisc şi utilităţi. Când lucra la maximă capacitate din Bacău plecau anual 70.000 de tone de hârtie. Acum tot consumul României de hârtie este de 50.000 tone. Totul se importă.
Fabrica Letea are o istorie de peste 100 ani. În 1976 a fost pusă în funcţiune instalaţia de producţie de hârtie de ziar. După Revoluţie, Letea a asigurat, mai mulţi ani, circa 80% din hârtia pe care se tipăreau ziarele. Dumitru Sechelariu a cumpărat fabrica în 2003 când avea deja pierderi substanţiale. A durat cinci ani s-o aducă pe profit, dar cu preţul concedierii a aproape jumătate din angajaţi. Potrivit bilanţului din 2009, ultimul disponibil, compania Letea Bacău avea un profit de circa 500.000 de euro.