Siniat construieşte o nouă fabrică de plăci de gips-carton la Turceni
Siniat continuă intenţia anunţată cu patru ani în urmă de Lafarge, de a construi o nouă fabrică de plăci de gips-carton în România. Astfel, pe terenul de 30 de hectare pe care Siniat îl deţine în Turceni, judeţul Gorj, va începe anul viitor construcţia unei noi fabrici de plăci de gips-carton, în spatele Complexului Energetic Turceni, după ce s-a ajuns la un acord pentru furnizarea de materie primă. Siniat va folosi gipsul rezultat în urma procesului de desulfurare de la CE Turceni.
„Terenul este în totalitate al nostru, iar sursele de finanţare sunt interne. Nu vom apela la credite. Iniţial, vom construi pe 10 hectare de teren, iar capacitatea de producţie va fi mai mare decât cea de de la Bucureşti. Apoi, în funcţie de evoluţia pieţei, vom putea dubla capacitatea de producţie”, a declarat Marc-Andre Fritsche, directorul general al Siniat România.
Acesta nu a vrut să spună pentru moment care este valoarea investiţiei în noua fabrică, însă la momentul anunţului, în 2008, se estima un buget de investiţii care ar putea depăşi 20-30de milioane de euro. Cel mai devreme, construcţia va fi demarată în luna martie a anului viitor şi va fi finalizată în 2015 şi vor fi angajaţi 100 de persoane. 35% din producţia din fabricile din România merge la export, în ţări precum Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia.
Deşi investiţia este anunţată într-o perioadă de criză, directorul companiei vede o creştere a pieţei de construcţii, dar şi a companiei. Fritsche estimează că piaţa de plăci de gips-carton va ajunge la 41-42 milioane de mp, la jumătate faţă de nivelul înregistrat în 2008, iar anul viitor va înregistra o uşoară creştere de 5%, faţă de acest an.
„Consumul de plăci de gips-carton a scăzut, dar vrem să venim cu noi soluţii pe care piaţa nu le-a mai vazut. Vom lansa cel puţin două noi produse anul viitor. Pentru acest an ne păstrăm cota de piaţă de 24%, iar pentru anul viitor, estimăm o creştere la 27-28%. Prin noua fabrică de la Turceni, care va fi operaţională peste doi ani, vrem să creştem exporturile în regiune şi aşteptăm şi noi proiecte din partea Guvernului şi avem semnale că se merge în direcţia bună”, a mai declarat Fritsche.
2012, uşor pe profit
Deşi în ultimii doi ani compania a înregistrat pierderi, anul acesta oficialii Siniat spun că se va trece pe un uşor profit şi o creştere cu 1 – 1,5% a cifrei de afaceri, faţă de nivelul de 22,6 milioane de euro de anul trecut. Siniat România deţine două unităţi de producţie, una de plăci de gips-carton la Bucureşti, cu o capacitate de 17 milioane de mp de plăci, şi una la Aghireşu, judeţul Cluj, unde se produc 50.000 de tone de tencuieli.
În noiembrie 2011, grupul belgian Etex, cu afaceri de 2,3 miliarde de euro, a preluat divizia de gips a francezilor de la Lafarge la nivel mondial. În România, Etex a preluat Lagarfe Arcom Gips, înfinţată după ce francezii de la Lafarge au cumpărat în 2001 50% din acţiunile companiei Arcom, controlată de omul de afaceri Gigi Becali.
Toate companiile achiziţioante au fost grupate sub o nouă companie – Siniat. Etex deţine 80% din Siniat, iar restul acţiunilor sunt în continuare deţinute de Lafarge. Peste cinci ani, Etex va prelua şi restul acţiunilor de la Lafarge. În urma acestei tranzacţii, Gigi Becali şi-a vândut participaţia de 10% pe care o mai avea în Lagarge Arcom Gips. Anul trecut, Becali spunea că vrea cinci milioane de euro pentru acţiunile din Lafarge Arcom Gips.