O veche fabrică românească se pregăteşte să facă piese pentru Volkswagen şi Ford

Sinterom Cluj-Napoca, fosta glorie a bujiilor auto româneşti se pregăteşte pentru auditul marilor producători auto Volkswagen şi Ford, pentru care s-a oferit să fabrice piese din pulberi sinterizate, potrivit declaraţiilor oficialilor, date ECONOMICA.NET. Sinterom Cluj Napoca, controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza, nu mai produce bujii clasice decât pentru maşinile în curs de retragere de pe piaţa locală, dar şi-a reorientat afacerile pentru alte tipuri de piese auto.
Adrian N. Ionescu - lun, 10 sept. 2012, 21:09
O veche fabrică românească se pregăteşte să facă piese pentru Volkswagen şi Ford

 „Am făcut cereri de oferte la Volkswagen şi Ford şi declanşăm în aceste zile un program de investiţii în echipamente, cu care vom produce, printre altele pinioane de distribuţie şi butuci sincron pentru cutii de viteză Volkswagen, ca şi piese sinterizate pentru reglarea scaunelor pentru Ford“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Alexandru Gaciu, directorul tehnic al Sinterom Cluj Napoca.

Programul de investiţii va beneficia de fonduri europene nerambursabile şi va valora peste 14,2 milioane de lei. Este vizată modernizarea secţiei de produse sinterizate, prin achiziţia de echipamente noi. După încheierea investiţiilor, oficialii Volkswagen şi Ford vor veni la Cluj pentru a audita capacităţile de producţie, în vedere încheieri de contracte.

Numai în progamul de produse noi pentru Volkswagen vom cumpăra echipamente de peste 1,2 milioane de euro, potrivit oficialului de la Sinterom. Contractele ar putea fi încheiate la circa un an după finalizarea investiţiilor.

„Ne-am reorientat producţia astfel încât să ptrofităm de experienţa în domeniul pulberilor sinterizate şi exportăm acum inclusiv pentru piaţa americană, prin Delphi, cunoscuta companie de piese auto. Bujii mai facem încă pentru piaţa internă. Pentru maşinile noi nu se mai livrează bujii ca atare, ci dispozitive complexe de aprindere“, a mai adăugat directorul de la Sinterom.

Sinterom Cluj Napoca (simbol bursier SIRM) evaluată pe piaţa Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) la 13,5 milioane de lei, a obţinut un profit net de nici jumătate de milion, pe Semestrul 1 din acest an, din afaceri de 9,2 milioane de lei. Anul trecut compania a câştigat net un sfert de milion din afaceri de 19,7 milioane de lei.

Compania face parte din conglomeratul industrial controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza, prin vehiculul Serviciile Comerciale Române.

Produsele sinterizate feroase şi neferoase aduc companiei 67% din încasări, iar bujiile de aprindere şi electrozii – doar 18%. Exportul a crescut cu 16% faţă de 2010, ceea ce a condus la creşterea cifrei de afaceri pe întregul an 2011 cu 8% faţă de 2010.

Cea mai mare creştere, din domeniul pieselor sinterizate, s-a datorat comenzilor firmei Delphi Spania, urmate de Welles SUA, şi de R. Bosch, potrivit raportului anual al companiei.

Sinterom Cluj Napoca a fost fondată în anul 1936 sub denumirea de “Uzina Triumf “, pentru fabricaţia de produse chimice. Din 1948 face bujii auto cu izolator de mică, iar în 1955 se fabrică în serie bujiile cu izolator ceramic. Achiziţionează în anul 1970 licenţa Metafram-Franţa de piese sinterizate din pulberi metalice, apoi licenţa CAV-Anglia de termostarterelor pentru pornirea la rece a motoarelor Diesel.

În 2000 Sinterom a fost privatizată, prin achiziţia a 51 % din acţiuni, de către Contactoare Buzău, o companie din Serviciile Comerciale Române.  

Te-ar mai putea interesa și
MAE a transmis o avertizare de călătorie în Spania. Cod roșu de ploi în Comunitatea Autonomă Catalonia
MAE a transmis o avertizare de călătorie în Spania. Cod roșu de ploi în Comunitatea Autonomă Catalonia
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Comunitatea Autonomă Catalonia că Agenţia Regională de......
O nouă fabrică românească de panouri fotovoltaice, finanțată cu bani din PNRR
O nouă fabrică românească de panouri fotovoltaice, finanțată cu bani din PNRR
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat “un contract istoric pentru sprijinirea producției de panouri fotovoltaice ...
Suedia a anulat 13 proiecte de parcuri eoliene în Marea Baltică din motive de securitate
Suedia a anulat 13 proiecte de parcuri eoliene în Marea Baltică din motive de securitate
Suedia a anulat 13 proiecte de parcuri eoliene de-a lungul zonei sale de coastă în Marea Baltică din cauza impactului ...
Alegeri prezidențiale Republica Moldova. Maia Sandu a câștigat cu 55,33% (rezultate finale)
Alegeri prezidențiale Republica Moldova. Maia Sandu a câștigat cu 55,33% (rezultate finale)
Candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a câştigat alegerile prezidenţiale desfăşurate duminică ...