Siria: Aproape 40 de morţi în luptele dintre jihadiştii Statului Islamic şi rebeli (ONG)

Jihadiştii Statului Islamic (SI) au preluat miercuri controlul asupra mai multor sate din provincia nordică Alep după lupte care s-au soldat cu peste 40 de morţi, a relatat Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDH), citat de AFP.
Economica.net - mie, 13 aug. 2014, 13:31
Siria: Aproape 40 de morţi în luptele dintre jihadiştii Statului Islamic şi rebeli (ONG)

Grupul ultraradical a cucerit şase sate de la nord de oraşul Alep, nu departe de frontiera cu Turcia, a indicat OSDH, care a precizat că luptele continuau pentru preluarea controlului unui nou sat, Arshaf.

”Cel puţin 31 de combatanţi rebeli şi opt ai SI au fost ucişi în lupte”, potrivit OSDH, care dispune de o vastă reţea de surse civile, medicale şi militare.

Luptele, care durează de câteva luni, s-au intensificat în cursul nopţii de marţi spre miercuri, după ”un asalt major” al SI împotriva satelor respective, potrivit OSDH.

În acea zonă, batalioanele islamiste au fost abandonate de către fostul lor aliat, Frontul Al-Nosra, care s-a retras din regiune la sfârşitul lunii iulie, precizează OSDH. ”Rebelii au fost slăbiţi de această retragere”, a explicat directorul OSDH, Rami Abdel Rahmane.

Al-Nosra, aripa siriană a Al-Qaida, se aliase cu rebelii atât împotriva Statului Islamic cât şi împotriva trupelor preşedintelui Bashar Al-Assad. Dar, în ultimele săptămâni, Al-Nosra a început să lupte împotriva rebelilor, făcând şi mai complex conflictul sirian, care, iniţial, consta într-o opoziţie între regim şi forţe rebele.

Preluarea controlului asupra satelor respective de către Statul Islamic reprezintă un progres strategic care-i va permite să atace oraşele Marea şi Aazaz, consideră OSDH.

Marea este un bastion al Frontului Islamic, o coaliţie de grupuri islamice care luptă împotriva Statului Islamic. Aazaz, situat în apropiere de frontiera cu Turcia, ar putea constitui un atu pentru Statul Islamic, care vrea să-şi extindă ”califatul”, proclamat la începutul lunii iunie în teritoriile cucerite în Irak şi Siria.

Apărut în 2013 în Siria, Statul Islamic şi-a atras furia rebelilor sirieni din cauza violenţelor sale împotriva civililor şi a combatanţilor rivali şi din cauza veleităţilor sale hegemonice, ceea ce a declanşat un război sângeros între cele două tabere.

Potrivit OSDH, războiul din Siria s-a soldat până în prezent cu peste 170.000 de morţi şi a determinat aproape jumătate dintre locuitorii săi, conform ONU, să-şi părăsească locuinţele.

Te-ar mai putea interesa și
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde de lei, adică aproape 33 de miliarde de euro, potrivit notei de fundamentare......
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu va fi însoțită de măsuri compensatorii
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu ...
Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR) lansează un apel urgent către Guvernul României în ceea ce priveşte ...