O sursă din Guvernul sirian a declarat joi, pentru Reuters, că grâul a fost cumpărat la un preţ de 150 euro (168 de dolari) pe tonă, preţ ce include transportul. Comparativ, la o licitaţie organizată joi în ţara vecină, Egipt, grâul rusesc este oferit la un preţ de 177,94 dolari pe tonă fără transport şi 187,03 dolari pe tonă inclusiv transportul, adică un preţ pe tonă cu aproape 20 de dolari mai mare decât în cazul grâului vândut Siriei.
Autorităţile de la Damasc cumpără deseori grâu din Rusia, însă aceasta a fost o cantitate neobişnuit de mare la un preţ mic. Sursa citată de Reuters a apreciat că grâul rusesc ar trebui să acopere necesităţile populaţiei din zonele controlate de Guvernul sirian până la recolta din 2017.
Traderii s-au declarat şi ei miraţi de acest acord, deoarece preţul este prea mic pentru o tranzacţie comercială.
‘Cred că această tranzacţie trebuie privită ca fiind o asistenţă alimentară, pentru că preţul este prea mic’, a declarat un trader european de cereale.
Înainte de izbucnirea războiului civil, Siria era exportator de grâu, în condiţiile în care, într-un an bun, putea produce patru milioane de tone şi exporta 1,5 milioane tone. În acest an, recolta de grâu a Siriei a fost de doar 1,3 milioane tone, cea mai mică din ultimii 27 de ani, pe măsură ce războiul civil şi lipsa precipitaţiilor a redus şi mai mult capacitatea ţării de a-şi asigura singură hrana.
Guvernul preşedintelui Bashar al-Assad a fost obligat să organizeze o licitaţie internaţională pentru achiziţia de grâu în vara acestui an, o perioadă în care, în mod normal, este mult prea ocupat să cumpere grâu de la fermierii sirieni. În acest an, însă, Hoboob a cumpărat puţin peste 400.000 de tone de grâu de pe piaţa locală, în timp ce Guvernul de la Damasc are nevoie de aproximativ 1,5 milioane de tone pentru a acoperi necesarul populaţiei din zonele pe care le controlează.