Siria nu îşi va putea distruge armele chimice până la jumătatea anului 2014 – experţi ruşi

Mai mulţi experţi ruşi au exprimat luni îndoieli cu privire la posibilitatea ca Siria să-şi distrugă arsenalul de arme chimice până la jumătatea lui 2014, cum prevede acordul la care au ajuns Federaţia Rusă şi Statele Unite ale Americii la Geneva, potrivit EFE.
Economica.net - lun, 16 sept. 2013, 17:56
Siria nu îşi va putea distruge armele chimice până la jumătatea anului 2014 - experţi ruşi

Siria va avea nevoie de ‘circa doi ani. Într-un an nu va reuşi acest lucru. Acesta este un termen prea scurt’, a spus Alexandr Gorbovski, profesor şi expert în arme chimice, citat de agenţiile locale.

Specialistul a estimat la ‘o mie de tone de substanţe toxice’ rezervele siriene, ceea ce ar include gazul sarin, gazul muştar şi VX, cel mai distrugător dintre aceşti agenţi chimici.

Înainte de a se proceda la distrugerea armelor chimice, trebuie să fie testate echipamentele şi să fie instruit personalul. ‘Numai pentru fabricarea şi testarea echipamentelor pe teren neutru este nevoie, după cum dovedeşte experienţa rusă, de circa trei luni’, a spus Gorbovski, care timp de 15 ani a făcut parte din delegaţia rusă la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice.

El a menţionat cazul Libiei, care a început de mai mult timp distrugerea armelor sale chimice şi care mai are nevoie de cel puţin un an pentru a încheia acest proces.

Zinovi Pak, fost director general al Agenţiei ruse pentru muniţii, a estimat că va fi foarte greu ca armele chimice să fie distruse până la mijlocul anului viitor.

‘Ar fi fantastic (…), însă tare îmi este teamă că dacă va dori cineva să reuşească acest lucru, va întâmpina multe probleme. Acest obiectiv va fi greu de atins’, a spus Pak.

Potrivit acestuia, pentru început, forţele armate siriene trebuie să cedeze controlul asupra acestor arme chimice unei structuri guvernamentale civile, în timp ce armata s-ar limita la garantarea securităţii.

În plus, Pak a avertizat în legătură cu pericolul transferării lor în altă ţară, deoarece, pe lângă ameninţarea pe care o reprezintă pentru securitatea persoanelor, teroriştii ar putea profita pentru a comite un atentat.

Rusia şi SUA au ajuns la un acord cu privire la distrugerea arsenalului chimic al regimului preşedintelui Bashar al-Assad, pe care mai multe cancelarii occidentale îl acuză de utilizarea armelor chimice împotriva populaţiei.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a calificat luni utilizarea de arme chimice în Siria, confirmată de raportul experţilor Naţiunilor Unite, drept ‘crimă de război’.

Te-ar mai putea interesa și
Partidul Conservator din Marea Britanie are un nou șef. Deputata Kemi Badenoch a fost aleasă sămbătâ în locul lui Rishi Sunak
Partidul Conservator din Marea Britanie are un nou șef. Deputata Kemi Badenoch a fost aleasă sămbătâ în locul lui Rishi ...
Deputata Kemi Badenoch a fost aleasă sâmbătă lidera Partidului Conservator din Marea Britanie. Badenoch, care a deţinut în trecut funcţia de secretar pentru afaceri, a fost declarată......
Update: Reacția lui Grindeanu. Explozie pe șantierul autostrăzii A7, în județul Prahova. O persoană a murit
Update: Reacția lui Grindeanu. Explozie pe șantierul autostrăzii A7, în județul Prahova. O persoană a murit
Update: Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a reacționat pe pagina sa de Facebook cu privire la incidentul de pe unul ...
Programul de guvernare PNL. Ciucă: Vom crea 400.000 de noi locuri de muncă până la sfârșitul lui 2028 și vom crește salariul mediu net până la 7.000 de lei
Programul de guvernare PNL. Ciucă: Vom crea 400.000 de noi locuri de muncă până la sfârșitul lui 2028 și vom crește ...
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, sâmbătă, la Sinaia, că programul de guvernare al PNL prevede crearea a ...
S&P Global a îmbunătățit ratingul suveran al Turciei, pentru a doua oară în acest an
S&P Global a îmbunătățit ratingul suveran al Turciei, pentru a doua oară în acest an
Agenţia de evaluare S&P Global a îmbunătăţit, vineri, ratingul suveran al Turciei de la "B plus", până la "BB minus", ...