Siria: Războiul ar putea dura încă 10 ani, avertizează specialiştii

Economica.net
07 03. 2014
capture_57812600

Bashar Al-Assad a ales în mod deliberat o ‘strategie machiavelică’ de a nu face nimic în timp ce au apărut grupuri extremiste de opozanţi, cum ar fi Frontul Al-Nusra şi Statul Islamic în Irak şi Levant (EIIL), care au părăsit opoziţia moderată şi s-au alăturat regimului, astfel încât aceasta trebuie să lupte în prezent pe două fronturi, au explicat ei.

‘Este limpede acum că prăbuşirea lui Al-Assad nu mai este atât de inevitabilă aşa cum credeau specialiştii în urmă cu un an’, a subliniat analistul Daveed Gartenstein-Ross.

‘Scenariul cel mai probabil este acela pe care îl prevăd în prezent serviciile americane de informaţii, şi anume că războiul va dura încă zece ani, chiar mai mult’, a adăugat el în faţa Comisiei senatoriale pentru relaţii externe.

Discuţiile de la Geneva pentru a se ajunge la un acord de pace, iniţiate de Washington şi Moscova, s-au încheiat la sfârşitul lui februarie cu un eşec, în timp ce Al-Assad a ieşit întărit nu numai de armele şi banii Rusiei şi Iranului, dar şi de ‘voinţa sa neruşinată’ de a nu interveni împotriva mişcărilor extremiste, potrivit acestui expert.

‘Rolul major pe care îl joacă de acum jihadiştii (în rândul opoziţiei) a descurajat ţările occidentale să se implice mai mult’, a explicat Gartenstein-Ross, din partea Fundaţiei pentru apărarea democraţiei.

Ziua de 15 martie va marca împlinirea a trei ani de la izbucnirea conflictului care a debutat cu manifestaţii împotriva regimului, reprimate brutal. De atunci, războiul s-a soldat cu peste 140.000 de morţi, în timp ce 2,5 milioane de sirieni şi-au părăsit ţara, iar alte 6,5 milioane sunt refugiaţi în interiorul Siriei.

Pentru Daveed Gartenstein-Ross, politica Washingtonului, care s-a ferit întotdeauna să livreze arme grele rebelilor, oferind însă ajutoare umanitare, este ‘confuză’ şi lipsită de o sinceră ‘dorinţă de a pune capăt’ războiului.

Implicarea soldaţilor străini în conflict atrage atenţia asupra unor riscuri reale, pentru că ‘majoritatea acestor luptători radicalizaţi se vor întoarce la ei acasă ca să lupte (…) înainte de a merge în Europa sau în Statele Unite’, a atras atenţia Matthew Levitt, de la Washington Institute for Near East Policy.

‘În timp ce războiul ar putea fi negociabil, sectarismul nu este şi va crea cu siguranţă condiţii de instabilitate pentru următorul deceniu’, a mai afirmat specialistul citat